De dames van Hot Pursuit onder de loep

De dames van Hot Pursuit onder de loep

Hot Pursuit, een doldwaze komedie over een klungelige maar correcte agente die de trophy wife van een drugsbaron moet beschermen! De twee leading ladies, Sofia Vergara en Reese Witherspoon, zijn bovendien niet van de minste. Voor ons de perfecte reden om deze beeldschone en getalenteerde actrices eens van dichterbij te bekijken.

Succes vanaf het prille begin

Op vroege leeftijd werd al duidelijk dat Witherspoon bestemd was voor een carrière in showbizz. Op 7-jarige leeftijd werd ze geselecteerd voor reclamefilmpjes van een bloemist. Na die ervaring besloot ze acteerlessen te volgen en trad ze steeds vaker op in lokale reclamefilmpjes. Bovendien won ze vier jaar later een grote talentenjacht.

In 1991 maakte Witherspoon haar debuut in de film The Man in the Moon. Ze dingde enkel naar een klein rolletje, maar regisseur Robert Mulligan was na haar auditie danig onder de indruk dat hij meteen besloot haar de hoofdrol te geven. De onafhankelijk film over prille liefde viel, net als de acteerprestatie van de 14-jarige Witherspoon, in de smaak bij recensenten.

De rollen volgden elkaar in sneltempo op en al gauw stond Witherspoon bekend als een rijzende ster. Doorheen de jaren 90 speelde ze in films als Fear, Freeway en A Far Off Place. Met Pleasantville won ze in 1998 een Young Hollywood Award voor de beste vrouwelijk doorbraak. De daadwerkelijke doorbraak liet niet lang op zich wachten. Een jaar later nam ze de hoofdrol in Election op zich, waarvoor ze genomineerd werd voor een Golden Globe.

Kritisch succes was Witherspoon al gewoon bij de eeuwwisseling, commercieel succes nog niet. De komedie Legally Blonde brengt daar in 2001 verandering in. Dankzij de kaskraker verwierf ze wereldwijde bekendheid en een tweede nominatie voor een Golden Globe. Witherspoon werd de nieuwe Meg Ryan genoemd en verscheen de komende jaren, net als Ryan, vooral in romantische komedies. Ze verscheen ook in de afgekraakte Legally Blonde 2: Red, White & Blonde waarvoor ze een loonbriefje van maar liefst vijftien miljoen dollar opstreek.

Het hoogtepunt in haar carrière kwam in 2005 met Walk the Line, de biopic van Johnny Cash. In de film moest ze zingen, iets waar ze zo nerveus voor was dat ze haar contract zelfs wou ontbinden. Na zes maanden zangles slaagde ze er echter met verve in. Haar knalprestatie leverde haar bovendien de Oscar voor beste actrice op.

Witherspoon gaf toe dat ze nadien een beetje de draad kwijt raakte, deels door haar scheiding in 2006. Tussen 2008 en 2010 verscheen ze niet meer op het grote scherm om nadien in drie films met een liefdesdriehoek te verschijnen. How Do You Know en This Means War flopten en de kritieken voor Water for Elephants waren verdeeld. Kleine rolletjes in Devil's Knot, Mud en Inherent Vice vullen haar palmares tot ze een comeback maakte met Wild, waarin ze een vrouw vertolkt die 1.600 kilometer wil wandelen om een persoonlijk trauma te verwerken. Het leverde haar een tweede Oscarnominatie op, maar Julianne Moore ging met de prijs aan de haal.

Van Colombiaanse boerderij naar Hollywood

Voor Sofia Vergara was de weg naar Hollywood niet zo evident. Zij werd geboren in de Colombiaanse stad Baranquilla in een kroost van zes kinderen. Haar vader is een veehouder, terwijl haar moeder huisvrouw is. Bovendien is haar familie strikt katholiek en zei haar vader dat als ze ooit iets artistiek zou doen, ze er als een hoer zou uitzien. Ze reageerde toen dat ze er sowieso als een hoer uitzag dankzij de grote borsten die ze van zijn moeder had geërfd en vond haar roeping toch in de showbizz.

Op 17-jarige leeftijd, toen ze nog tandheelkunde wou studeren, werd Vergara op het strand opgemerkt door een fotograaf, die haar een rol in een reclamefilmpje van Pepsi aanbod. Dat deed de ronde in Latijns-Amerika en meer modellenwerk volgde al snel. Op haar 23ste had ze al een knappe carrière als model op de catwalk achter de rug.

Vanaf 1995 vulde Vergara haar modellenwerk aan door televisieprogramma's te presenteren op het Mexicaanse kanaal Univision. Univision zendt ook uit in de Verenigde Staten, waardoor ze daar stilletjesaan bekendheid verwierf. In 2002 had ze in Big Trouble haar eerste kleine filmrolletje beet.

Vergara begint vanaf dan vaker en vaker op te duiken in Amerikaanse televisieseries en films, waaronder een aflevering in Entourage en grotere rollen in Hot Properties en Dirty Sexy Money. Grote successen op acteervlak blijven echter uit. Tot in 2009, wanneer Vergara de rol van Gloria Delgado-Pritchett in Modern Family krijgt.

Modern Family groeit uit tot een monsterhit in de Verenigde Staten, die vijf jaar op rij met de Emmy voor beste komische reeks aan de haal gaat. De cast wordt bovendien vaak gelauwerd en Vergara strijkt maar liefst acht Golden Globe- en Emmynominaties op. Nadien krijgt ze haar eerste belangrijke filmrol in de komedie The Three Stooges. Sindsdien lijkt ze de smaak voor humor

helemaal te pakken hebben, met films als Fading Gigolo, Chef en Hot Pursuit. Daarenboven plaatste Forbes haar op de 57ste plaats op de lijst van de honderd machtigste vrouwen ter wereld.

Zin om te zien hoe deze straffe madammen op elkaar inspelen? Hot Pursuit is vanaf nu verkrijgbaar op dvd!