De coolste filmspionnen aller tijden

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Intrigerende verhaallijnen, exotische locaties, geslepen schurken ... het zijn belangrijke elementen in veel spionagefilms. Deze films staan of vallen echter met het hoofdpersonage, de vaak scherp geklede spion die met zijn spitsvondige ideeën en vernuftige gadgets steeds weer de wereld redt van de ondergang. The Man from U.N.C.L.E., een komische actiefilm die teruggrijpt naar de gelijknamige tv-serie uit de jaren '60, is vanaf nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray en dat is voor ons het perfecte excuus om de allercoolste filmspionnen uit de doeken te doen.

James Bond

Wie filmspion zegt, denkt meteen aan James Bond. De Britse superspion verscheen voor het eerst op het grote scherm in 1963 met Dr. No en 53 jaar later is 007 nog steeds niet weg te denken uit de cinemazalen. Of de rol nu op zich wordt genomen door Sean Connery als ruwe vechtersbaas, Roger Moore als suave detective of Daniel Craige als moderne actieheld, Bond evolueert mee met zijn tijd en blijft het archetype van de spion in cinema.

Harry Palmer – The Ipcress Files

Het succes van Bond bleef niet zonder antwoord. Amper twee jaar na Dr. No verscheen The Ipcress Files met in de hoofdrol Michael Caine als Harry Palmer. Palmer is een soort van anti-Bond, een bebrilde held van de arbeidersklasse die gedwongen wordt als spion op te treden om criminele feiten uit te wissen. Len Deighton, auteur van het gelijknamige boek, zou oorspronkelijk het scenario voor de tweede Bondfilm schrijven. Het werk vlotte echter niet en Deighton werd bedankt, waarop hij besloot The Ipcress Files verfilmen. Tal van mensen die meewerkten aan Dr. No, waaronder producer Harry Saltzman, droegen ook een steentje bij aan deze film.

Napoleon Solo – The Man from U.N.C.L.E.

In de jaren '60, tijdens de Koude Oorlog, verscheen de tv-serie The Man from U.N.C.L.E. De serie bracht het verhaal van een Amerikaanse en een Russische spion die samenwerkten tegen het grote kwaad van T.H.R.U.S.H. Ian Fleming, de bedenker van James Bond, verzon de naam voor Napoleon Solo en de serie zou oorspronkelijk Ian Fleming's Solo heten. Bondproducers Saltzman en Broccoli waren het daar niet mee eens, aangezien er in Goldfinger een personage zit dat Mr. Solo heet. Fleming sprak hen tegen en uiteindelijk werd enkel de naam van de reeks gewijzigd.

Dit jaar verscheen het verhaal van Napoleon Solo en Illya Kuryakin opnieuw, maar dit keer in filmvorm. Onder leiding van Guy Ritchie en met Henry Cavill, Armie Hammer en Alicia Vikander in de hoofdrollen kreeg het klassieke spionageverhaal een cool nieuwe jasje.

Ethan Hunt – Mission Impossible

Net als The Man from U.N.C.L.E. is Mission Impossible oorspronkelijk een tv-serie uit de jaren '60.  Eind jaren '80 verscheen de reeks opnieuw op televisie, maar zender ABC besloot hem na twee seizoenen af te voeren. Nadien werd er een lange tijd gedacht aan een film, maar het zou duren tot Tom Cruise er zijn schouders onder zette. Cruise was van kindsbeen af fan van de tv-serie. Toen hij zijn eigen productiebedrijf oprichte, was er uiteraard maar één project dat de spits kon afbijten. De suspensevolle thriller gaf Ethan Hunt, het iconische deuntje en de zin ‘... this message will self-destruct in five seconds' een tweede leven.

Jason Bourne – The Bourne Identity

Net zoals Tom Cruise op jonge leeftijd fan was van Mission Impossible, was regisseur Doug Liman gefascineerd door de Bourne Identity nadat hij het boek had gelezen in de middelbare school. Nadat zijn carrière gelanceerd was met Swingers besloot hij dan ook werk te maken van een filmversie van The Bourne Identity. Matt Damon kwam aan boord voor de rol van Jason Bourne, een geheimagent die kampt met geheugenverlies en niet meer weet wie hij is. Zijn vechtkunsten is hij gelukkig niet verleerd, want zijn oude werknemer wilt hem dood.

Galahad – Kingsman: The Secret Service

Eindigen doen we met een luchtige film, die dit jaar uitgroeide tot een onverwacht succes. De prent ontsproot uit de frustratie van stripauteur Mark Millar en regisseur Matthew Vaughn. Zij vonden dat spionagefilms tegenwoordig te serieus zijn en besloten een komische versie in te blikken. De grootste verrassing kwam misschien echter van Colin Firth, die de rol van geheimagent Galahad vertolkt. Firth is immers vooral bekend voor dramatische rollen als de stotterende koning George VI in The King's Speech of Mark Darcy in Bridget Jones's Diary. Dat hij stijl en actie kon combineren voor Kingsman hadden maar weinig mensen verwacht.

Heb je behoefte aan een gezonde dosis escapisme, humor en avontuur met enkele coole spionnen daarbovenop? The Man from U.N.C.L.E. ligt vanaf nu in de winkelrekken!