Nieuwe campagne waarschuwt om ’s nachts geen batterijen van elektronica op te laden

Laad ’s nachts enkel je eigen batterijen op: dat is de boodschap van een campagne van de FOD Binnenlandse Zaken tijdens de 14-daagse van de veiligheid van 18 september tot 3 oktober. De campagne wil er de burger op wijzen dat ’s nachts de batterijen van bijvoorbeeld je smartphone, laptop of tablet opladen, gevaarlijk kan zijn omdat die vuur kunnen vatten.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De 14-daagse van de veiligheid focust dit jaar op het thema ’Veilig Opladen’. En dat ’s nachts doen voor je elektronica is volgens de organisatie geen goed idee. De apparaten kunnen immers door de warmteontwikkeling vuur vatten en zo een brand veroorzaken. «Een verkwikkende slaap ’s nachts moet enkel je eigen batterijen opladen, niet die van je elektrische toestellen», luidt het.

Andere tips voor het opladen van elektronica zijn om het toestel met de originele lader op te laden, op een onbrandbare ondergrond en de lader uit het toestel te trekken wanneer het is opgeladen. Deze en andere tips vind je terug op www.speelnietmetvuur.be.

«Sinds ik minister ben, heb ik helaas al een paar keer van dichtbij gezien hoeveel schade vuur kan aanrichten», zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). «We beseffen vaak niet welke gevaren schuil gaan in het opladen van elektrische toestellen. Brandpreventiecampagnes zoals deze zijn bijzonder belangrijk om mensen bewust te maken van brandrisico’s.»