Daarom laten piloten hun passagiers (bijna) nooit weten dat het vliegtuig gaat crashen

Hopelijk overkomt het je nooit, maar als een vliegtuig op het punt staat om te crashen, zal je het wellicht niet op voorhand te horen krijgen uit de cockpit.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Een TikTokster die bekend staat om leuke weetjes en interessante feiten mee te geven, legt in een video uit hoe piloten bij een crash omgaan met communicatie naar hun passagiers toe. «Als je vliegtuig neerstort, zal je niet op de hoogte gebracht worden. Tenzij de piloot een gecontroleerde noodlanding uitvoert, hebben ze wellicht geen tijd om de passagiers op de hoogte te brengen van het feit dat ze gaan crashen», klinkt het.

Hoge werkdruk

Haar stelling wordt bevestigd door andere kenners. «Als er tijd voor is, zal de bemanning de passagiers meedelen om zich ‘schrap te zetten voor een impact’. Maar als de werkdruk in de cockpit te hoog ligt, of als er te weinig tijd is, worden de passagiers niet gewaarschuwd», legt piloot Alan Clement uit aan Ladbible.

Ook een voormalig bemanningslid van American Airlines vertelt iets gelijkaardigs. «Passagiers zullen nooit meegedeeld worden dat een vliegtuig met zekerheid zal crashen», klinkt het.