Zwitsers beslissen of veiligheidsdienst terreurverdachten mag afluisteren

De Zwitsers trekken zondag naar de stembus voor een referendum over de bevoegdheden van de Zwitserse inlichtingendienst. Regering en parlement willen het spionage-arsenaal uitbreiden om terreurverdachten en cybercriminelen te bespioneren, bijvoorbeeld met telefoontaps. Voor de Zwitsers is privacy een heilig goed in allerlei materies. Zo kan de inlichtingendienst Nachrichtendienst des Bundes (NDB) momenteel enkel beroep doen op openbare bronnen en informatie van andere diensten bij een onderzoek.

De zowat vijf miljoen stemgerechtigden in het alpenland - de meerderheid ging reeds zaterdag stemmen of deed dit reeds elektronisch - zullen daar nu naar verwachting verandering in brengen, zo blijkt uit een peiling van de openbare omroep SRF. Volgens het regeringsvoorstel zouden agenten telefoons mogen afluisteren, computerverkeer aftappen of microfoons plaatsen in huizen.

De wet in kwestie werd reeds gestemd in het parlement, maar de linkerzijde riep een referendum in om het voorstel alsnog tegen te houden. Zij waarschuwen voor schendingen van de privacy en vinden dat het voorstel de sacrosancte Zwitserse neutraliteit op de helling zou zetten, omdat de inlichtingendienst ook om met buitenlandse agentschappen zou samenwerken.

'Zondag kiesdag', zo lijkt het wel omdat er nog twee andere volksraadplegingen op de agenda staan. Zo is er het voorstel van de milieugroepen dat de regering een duurzaam economisch model 2050 moet opstellen. Het ja-kamp lag op voorsprong, maar volgens de peilingen is de goedkeuring niet meer zeker. En dan is er nog een vakbondsvoorstel om de overheidspensioenen met 10 procent op te trekken, maar dit voorstel wordt waarschijnlijk afgeschoten.

bron: Belga