Zwitserland wint met kleinste verschil van 10-koppig Albanië

EK-debutant Albanië heeft vandaag in zijn eerste wedstrijd in groep A niet voor een stunt kunnen zorgen. De troepen van Gianni De Biasi verloren in het Stade Bollaert-Delelis in Lens met 0-1 van Zwitserland. Het doelpunt kwam op naam van Fabian Schär (5.). De Albanese aanvoerder Lorik Cana kreeg in de 36e minuut de eerste rode kaart van het toernooi. Met Taulant Xhaka bij Albanië en Granit Xhaka bij Zwitserland stonden voor het eerst twee broers tegenover elkaar op een EK. Die laatste mocht al in de vijfde minuut juichen. Schär kopte raak op een hoekschop van Xherdan Shaqiri. Doelman Etrit Berisha ging niet vrijuit. De Albanezen reageerden op het halfuur. Elseid Hysaj stuurde Armando Sadiku diep, die oog in oog met Yann Sommer op de Zwitserse doelman besloot.

Zes minuten later werd Albanië tot 10 man gereduceerd, aanvoerder Cana moest met een tweede gele kaart gaan douchen nadat hij het leer met de hand had beroerd. De daaropvolgende vrije trap net buiten de grote rechthoek borstelde Blerim Dzemaili tegen de paal. Vlak voor rust dreigden Dzemaili en Haris Seferovic nogmaals voor Zwitserland.

In de tweede helft bleven de Albanezen ervoor gaan, de voor de Zwitsers geruststellende tweede treffer bleef immers uit. Seferovic kreeg nochtans een dot van een kans, maar hij kon zijn run richting Berisha (opnieuw) niet succesvol afronden. Het team van Vladimir Petkovic kreeg nog bijna het deksel op de neus. Sadiku trapte in het zijnet. Invaller Gashi verzuimde de Albanese held te worden door alleen voor Sommer binnen diens bereik te mikken. Zwitserland begint zo voor het eerst met een zege aan een EK-eindronde.

De Zwitsers waren onlangs nog tegenstander van de Rode Duivels in de voorbereiding op het EK, de oefeninterland werd met 1-2 gewonnen door België.

In poule A telt Zwitserland drie punten, net als Frankrijk. 'Les Bleus' wonnen gisteren met 2-1 van Roemenië. Woensdag ontmoet Roemenië Zwitserland en nemen de Fransen het op tegen Albanië.