Zwitserland schrapt verplichte lessen voor honden en hun baasjes

Zwitserland schrapt verplichte lessen voor honden en hun baasjes

Iedereen die in Zwitserland een hond in huis nam, moest vier uur naar de hondenschool zodat het beestje leerde gehoorzamen. Het baasje moest ook cursus volgen en een vergunning behalen, ongeacht het ras van de hond. Zelfs wie een chihuahua adopteerde moest zich volgens de wet bijscholen, al was meer intensieve training verplicht voor gevaarlijkere hondenrassen.

De maatregel is in 2008 geïntroduceerd, drie jaar nadat een jongetje in de buurt van Zürich gedood werd door een groepje pitbulls. Swiss Info bericht dat acht jaar later een rapport verschenen is. Daarin staat dat het aantal incidenten met honden en het gedrag van hun baasjes nauwelijks veranderd is. Bovendien mijdt één op de vijf hondeneigenaars de cursus.

Ondanks protest van de minister van Binnenlandse Zaken Alain Berset, die vasthoudt dat het aantal tragedies met honden sindsdien wel gedaald is, heeft een het Zwitsers parlement toch besloten de wet af te voeren. Of dat nu betekent dat gevaarlijke honden ook niet meer naar de hondenschool moeten, is volgens Swiss Info nog niet duidelijk.

Foto AFP / S. Dunn