Zwitserland en Polen openen morgen debatten in tweede ronde

Zwitserland en Polen openen morgen debatten in tweede ronde

Met Zwitserland tegen Polen wordt morgennamiddag om 15u de eerste wedstrijd van de achtste finales op het EK afgetrapt. Beide landen eindigden op de tweede plaats in hun groep en lijken gewaagd aan mekaar. Zwitserland moest in groep A thuisland Frankrijk voor zich dulden en verloor nog niet op dit EK. Na de krappe zege tegen Albanië (0-1) volgden er twee draws (1-1 tegen Roemenië en 0-0 tegen Frankrijk), genoeg voor vijf punten en een plaats in de tweede ronde. Polen doet echter beter en stootte zelfs zonder tegendoelpunt door naar de laatste zestien. Enkel één meer gescoord doelpunt van Duitsland hield hen van de groepszege.

Bij Polen zijn alle ogen momenteel gericht op Robert Lewandowski, het doelpuntenkanon van Bayern München die deze eindronde nog droog staat. Dat staat in schril contrast met de kwalificaties, waarin Lewandowski 13 van de 33 Poolse doelpunten voor zijn rekening nam, een evenaring van het record van de Noord-Ier David Healy in 2008. Bondscoach Adam Nawalka heeft echter een uitleg waarom Lewandowski nog niet raak trof in Frankrijk. "Hij offert zich op voor de ploeg en levert zo ook uitstekend werk voor ons. Maar dat doelpunt hangt wel in de lucht, want hij begint steeds meer kansen te creëren."

Ook bij het solide Zwitserland wordt er vooral naar de aanvallerspositie gekeken, de overige plaatsen in het elftal liggen zo goed als vast. Bondscoach Vladimir Petkovic begon met Haris Seferovic in de spits, maar na een dozijn gemiste kansen in de wedstrijden tegen Albanië en Roemenië moest de aanvaller van Eintracht Frankfurt tegen Frankrijk plaatsruimen voor youngster Breel Embolo. Seferovic maakt zich niet al te veel zorgen en hoopt zaterdag gewoon te starten voor 'La Nati'. "Ik voel me goed en werk hard, dus dat doelpuntje zal wel eens vallen. Het is allemaal niet zo dramatisch als iedereen wel denkt."

Historisch gezien is Polen wel stevig in het voordeel tegen de Zwitsers: van de voorbije tien ontmoetingen konden de Zwitsers slechts één duel winnen en dat was dan ook nog eens veertig jaar geleden. Daartegenover staan vier Poolse zeges en vijf draws.

bron: Belga