Zwitser onderzoekt of Led Zeppelin kaas lekkerder maakt

Zwitser onderzoekt of Led Zeppelin kaas lekkerder maakt

Sommige moeders laten hun ongeboren kind naar klassieke muziek luisteren omdat ze hopen dat het zo slimmer wordt. Ook onder fervente plantenliefhebbers zijn er enkele die naar muziek grijpen om hun flora sneller te laten groeien. En nu is een Zwitserse kaasfan op hetzelfde idee gekomen. Beat Wampfler laat zijn kaasrollen populaire nummers horen om te onderzoeken hoe dat de smaak beïnvloedt.

Universitaire goedkeuring

Wampfler werkt momenteel enkel met emmental, een populaire kaas in Zwitserland, die hij alles van Led Zeppelin tot de rapgroep A Tribe Called Quest en 'De Toverfluit' van Mozart laat horen. De basis voor zijn experiment is sonochemie, of het wetenschappelijk vakgebied dat het effect van geluidsgolven op vloeibare substanties, zoals kaas tijdens de productie, van naderbij onderzoekt. Het enigszins absurde idee van de kaasfan werd onlangs opgepikt door de universiteit van Bern, waar enkele studenten besloten om mee te werken.

"Bacterieën zijn verantwoordelijk voor de smaak van de kaas en de enzymen beïnvloeden de leeftijd. Ik ben ervan overtuigd dat de vochtigheid en temperatuur van de omgeving en de voedingsstoffen in het product niet de enige bepalende factoren daarvoor zijn", vertelt Wampfler over zijn project. "Geluiden en muziek kunnen ook fysiek waarneembare effecten hebben."