Zweedse regering lanceert omstreden milieutaks op vliegtickets

Zweedse regering lanceert omstreden milieutaks op vliegtickets

De rood-groene Zweedse regering is van plan vanaf volgend jaar een taks in te voeren op vliegtuigtickets. Dat heeft viceminister van Financiën Per Bolund (Milieupartij) vandaag bevestigd. De taks zal 80 tot 430 kronen (8,40 tot 45 euro) per enkel ticket bedragen. De regering zegt de klimaateffecten van de luchtvaart te willen inperken en hoopt dat consumenten voor milieuvriendelijkere alternatieven zullen kiezen. De taks zal enkel gelden voor reizen vanuit Zweedse luchthavens en het bedrag is afhankelijk van de afstand. Voor een reis tussen Stockholm en Brussel gaat het om 8,40 euro.

De vliegtaks maakt volgens de regering deel uit van een groene taxshift: milieuvervuiling wordt zwaarder belast, arbeid wordt goedkoper. Bolund kondigde aan dat de eerste aanwerving voor bedrijven goedkoper wordt. De regering in Zweden heeft geen meerderheid meer, maar Bolund acht het hoogst onwaarschijnlijk dat de begroting zal worden afgekeurd.

De luchtvaartsector en de oppositie zijn erg kritisch. Ze vrezen dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar buurlanden zullen verschuiven. Lagekostenmaatschappij Norwegian dreigde alvast een geplande verbinding met New York te schrappen, schrijft de krant SvD. Ook bestaat de vrees dat veel kleine regionale luchthavens in de problemen zullen komen.

bron: Belga