Zweedse premier waarschuwt voor rechts-populisme

Zweeds premier Stefan Löfven heeft gewaarschuwd voor extremisme en fascisme in Zweden. Morgen vinden parlementsverkiezingen plaats in het Scandinavische land en de anti-migratiepartij Zweedse Democraten (SD) zou volgens de peilingen tot bijna 18 procent van de stemmen kunnen halen. Daarmee worden ze mogelijk de tweede grootste partij van het land. Volgens Löfven is een stem op SD "gevaarlijk" en "contraproductief". "Het is zoals een brand blussen met alcohol", klonk het op de nieuwssite Omni.

Immigratie was hét thema in de kiescampagne. Tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 heeft Zweden 163.000 asielzoekers opgevangen, proportioneel het meeste van alle EU-landen. De SD, die nog maar sinds 2010 in het Zweedse parlement zetelt en bij de vorige verkiezingen zijn stemmenaantal zag verdubbelen, is van plan om minder migranten het land binnen te laten. "Ons plan wordt in de rest van Europa als normaal beschouwd", verklaarde SD-leider Jimmie Akesson. De SD wil ook een referendum organiseren over een zogenaamde "Swexit", een vertrek van Zweden uit de Europese Unie. Maar alle centrumpartijen zijn hiertegen gekant.

Ook het klimaat was een item tijdens de kiescampagne, vooral na de hete zomer en tal van bosbranden in Zweden. Zo'n 25.000 hectare raakte vernield en veel boeren moesten hun dieren afmaken wegens de droogte. De Zweedse Groenen kampen met interne schandalen, maar zouden nu toch weer meer kiezers kunnen verleiden.

Uit de peilingen blijkt dat het morgen een nek-aan-nek-race wordt tussen het regerende centrum-linkse blok (Sociaaldemocraten, Groen en Links) en de centrum-rechtse oppositie (Conservatieven, Centrumpartij, Liberalen en Christendemocraten), met elk zo'n veertig procent van de stemmen. Geen van beide blokken zou een meerderheid behalen in het parlement, door de sterke opkomst van de rechts-populistische Zweedse Democraten (SD).

De sociaaldemocraten van premier Löfven stevenen volgens de peilingen af op 25 procent van de stemmen, meteen het slechtste resultaat sinds 1917. De Conservatieven (Moderaterna), met Ulf Kristersson als boegbeeld, zouden stranden op 17,2 procent, waardoor de SD de tweede grootste partij zou worden. Ze wil graag deel uitmaken van de volgende regering, maar de andere partijen lieten al verstaan niet met de SD te willen regeren.

En ook de relatie met de Zweedse media is verzuurd. In een debat vrijdagavond op de openbare omroep SVT distantieerde de zender zich van uitspraken van SD-voorman Akesson, omdat die volgens SVT racistisch waren. Akesson verweet de openbare omroep daarop partijdig te zijn.

De stemlokalen gaan zondag open om 8 uur en sluiten om 20 uur. Dan worden al de eerste prognoses verwacht.

bron: Belga