Zweedse politici lossen hun geschillen op met games

Zweedse politici lossen hun geschillen op met games

De Zweedse politici hebben een aparte manier om met hun opgekropte frustraties om te gaan. Eens in de zoveel tijd organiseren ze een groot Starcraft-toernooi, waarbij elke partij één iemand mag afvaardigen. Starcraft is een populair online strategiespel dat zelfs op competitief niveau wordt gespeeld. Afgelopen zondag was het weer zo ver in Zweden, net op tijd voor de komende Europese verkiezingen op 25 mei.

Politikerstarcraft is bedacht door Jonathan Rieder Lundkvist in 2010. Lundkvist zat toen nog bij de Zweedse Piratenpartij en wou met het toernooi gamen bekend maken bij politici en gamers ervan bewust maken dat politiek belangrijk  is. Je zou het toernooi kunnen afdoen als een vriendelijk partijtje tussen politici, maar de winnaar van de vorige editie, Mathias Sundin, had samen met zijn partij een goede campagne nadien.

Lundkvist gelooft dat zijn toernooi enkel mogelijk is door het wederzijdse respect dat de Zweedse politici hebben. In debatten kan het er verhit aan toe gaan maar er zullen nooit grove beledigingen vallen.

Dit jaar won de Linkse Partij het toernooi met Kalle Pietiläinen. Hij verloor geen enkele wedstrijd en droogde zijn tegenstanders van de Piratenpartij, de  Zweedse democraten en de groenen genadeloos af.