Zweden gaan opnieuw verplicht het leger in

Zweden gaan opnieuw verplicht het leger in

Die dienstplicht was in Zweden pas in 2010 afgeschaft, maar nu keert men dus al op zijn stappen terug. Dat is deels het gevolg van de veranderende veiligheidssituatie nu Rusland met de militaire spierballen rolt. Bovendien trekt het leger niet voldoende vrijwillige rekruten aan.

«De regering wil een stabielere vorm van rekrutering en onze militaire capaciteit verhogen, want de veiligheidssituatie is veranderd», legde minister van Defensie Peter Hultqvist uit aan het Zweedse agentschap TT. «We hebben moeite om de legereenheden te bemannen op vrijwillige basis, en dat probleem moeten we aanpakken», zei hij ook.

4.000 soldaten

De ministerraad keurde het wetsontwerp gisteren goed. Er bestaat geen twijfel over dat het parlement de wet zal aannemen. De linkse regering en de centrumrechtse oppositie bereikten daarover immers een consensus. Ongeveer 13.000 jonge Zweden zullen vanaf 1 juli worden gemobiliseerd, maar van hen zullen er maar 4.000 worden geselecteerd om vanaf 1 januari hun dienstplicht te vervullen. Dat gebeurt op basis van hun motivatie en geschiktheid. Volgens de krant Dagens Nyheter kunnen in de toekomst indien nodig nog meer jongeren opgeroepen worden.

Uit een onderzoek van ‘Generation What?' waarvan de resultaten vorig jaar bekendgemaakt werden, bleek dat meer dan de helft van de Vlaamse jongeren te vinden zijn voor een herinvoering van de dienstplicht.

Lees ook: Helft jongeren vindt dat dienstplicht opnieuw ingevoerd moet worden