Zweden doet iets aan seksspeeltjes die blijven vastzitten

Zweden doet iets aan seksspeeltjes die blijven vastzitten

De afgelopen zeven jaar heeft een ziekenhuis in de Zweedse hoodstaf Stockholm 73 mensen op de spoedafdeling ontvangen omdat er objecten in hun rectum vastzaten. De cijfers komen uit een recente, Zweedse studie over het ziekenhuis die de overheid van het land ertoe heeft aangezet om een aantal regels op te stellen over de veiligheid van seksspeeltjes. Via de Swedish Standards Industry (SIS) zal Zweden samen met de producenten van de speeltjes en consumentenorganisaties nieuwe normen opstellen waaraan elk object moet voldoen.

Voor mensen tussen 15 en 92 jaar oud

Uit de gegevens van het ziekenhuis blijkt dat dildo's en buttplugs het vaakst teruggevonden werden in het rectum van de patiënten. Ze waren goed voor 40% van de gevallen. De andere gevonden voorwerpen varieren van kaarsen tot flessen en groenten. Het rapport vermeldde wel duidelijk dat de incidenten zo goed als altijd gelinkt waren aan 'seksueel plezier'. Opvallend was dat het overgrote deel van de mensen die voor dat soort klachten medisch hulp zochten, mannen waren met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar. Toch varieerden alle leeftijden tussen 15 en 92 jaar oud. "Een veiligheidsring of een stopper die voldoende groot is, had veel kunnen voorkomen", aldus de onderzoekers bij The Local.

Bij het SIS zien ze een voortrekkersrol voor Zweden. "Momenteel bestaan er nog Zweedse of internationale richtlijnen voor deze producten", aldus Anna Sjögren van SIS. "Elke producent en verdeler heeft zijn eigen methodes om ze te testen. Maar een standaard kan helpen om de kwaliteit en veiligheid van de producten te garanderen."

Lees ook : Nieuw seksspeeltje praat met jou