Zware stroompanne in Venezuela werd veroorzaakt door cyberaanval

Een cyberaanval ligt aan de oorsprong van de zware stroompanne die delen van Venezuela nog altijd treft. De aanvallers hadden het gemunt op de waterkrachtcentrale van Guri, die 80 pct van het land van stroom voorziet, aldus informatieminister Jorge Rodriguez vrijdag (plaatselijke tijd). Nog volgens de Venezolaanse regering was het de republikeinse Amerikaanse senator Marco Rubio die achter deze aanval zit. In de Verenigde Staten is Rubio een van de hevigste tegenstanders van het beleid van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. "Dit is de brutaalste aanval die het Venezolaanse volk de voorbije 200 jaar heeft moeten ondergaan", zei Rodriguez.

De oppositie rond Juan Guaido, die zichzelf uitriep tot president, wijt de stroompanne dan weer aan mismanagement en te weinig investeringen door de regering.

Sinds vrijdagavond is de elektriciteitsvoorziening in een aantal regio's hersteld, maar andere delen van het land zitten nog altijd zonder stroom, en dat al sinds donderdagavond. De tv-zender Telesur, die aanleunt bij de Venezolaanse regering, meldde vrijdagavond dat de elektriciteit vrijdag nog hersteld zou worden. Volgens de berichten wordt de stroom hersteld in hoofdstad Caracas, in de naburige staat Miranda en in de oostelijke staten. De krant El Nacional bericht dat in sommige delen van Caracas de elektriciteit maar traag weerkeert, en dat andere regio's ervan verstoken blijven.

bron: Belga