Zware protesten in Los Angeles na uitspraak Politiecommissie rond gedode zwarte vrouw

Zware protesten in Los Angeles na uitspraak Politiecommissie rond gedode zwarte vrouw

Honderden mensen hebben zich dinsdag verzameld bij het hoofdkwartier van de politie in Los Angeles om te protesteren tegen de conclusie van een onderzoek rond de dood van een Afro-Amerikaanse vrouw door de politie in 2015. De Politiecommissie oordeelde dat de agenten die de vrouw doodschoten geen politieregels geschonden hadden, melden lokale media. De 30-jarige Redel Jones werd door de politie van Los Angeles gedood toen ze volgens de politie een agent benaderde met een mes in haar hand. De LADP verklaarde dat de vrouw overeenkomsten vertoonde met de beschrijving van een vrouw die twintig minuten eerder een apotheek had overvallen, en achtervolgden haar daarom tot in een steegje. Een vrouw die naar eigen zeggen de schietpartij had zien gebeuren, verklaarde echter dat Jones net wegliep van de agenten en dat er daarom geen reden was om te schieten.

Tijdens een hoorzitting dinsdag uitte de Politiecommissie kritiek op de acties van de twee LAPD-agenten die betrokken waren bij het incident, maar verklaarde ook dat de twee het "deadly force"-beleid, waarin beschreven staat in welke omstandigheden agenten dodelijk geweld mogen gebruiken, niet geschonden hadden, aldus de krant Los Angeles Times.

Zowel in het politiehoofdkwartier als buiten op straat werd kwaad gereageerd op de uitspraak. Op videobeelden is te zien hoe manifestanten slogans riepen als "black lives, we matter here" (het leven van zwarten heeft hier belang). Op sociale media riepen activisten manifestanten op om de overheidswijk van LA in te palmen en "het stadhuis in te nemen", waar talrijke manifestanten zich al verzameld hebben op de trappen voor het gebouw. Volgens beelden die op de sociale media circuleren proberen enkele manifestanten binnen te dringen in het gebouw.

In 2015 werden meer dan honderd zwarten gedood door de politie in de Verenigde Staten. Die overlijdens hebben tot hevige protesten geleid in het land. De uitspraak van de Commissie van dinsdag versterkte bovendien de al gespannen sfeer tussen de Afro-Amerikaanse gemeenschap en de politie, nadat vorige week zwarte mannen werden gedood door de politie in Baton Rouge, Louisiana, en na de moordpartij door een zwarte schutter in Dallas, waarbij vijf politieagenten het leven lieten.

bron: Belga