Zware gevechten rond Libisch IS-bolwerk Sirte

Zware gevechten rond Libisch IS-bolwerk Sirte

Aanhangers van de nieuwe eenheidsregering hebben naar eigen zeggen bij de tot op vandaag zwaarste gevechten rond het Libisch IS-bolwerk Sirte grote delen van de stad veroverd. De verliezen in beide kampen waren zwaar. Woordvoerder Ahmed Ruiati van de militaire coalitie Bunjan Marsus verklaarde dat bij de gevechten van dinsdag 84 soldaten zijn gesneuveld en 135 anderen verwond. Sinds het begin van het offensief op Sirte vorige maand zijn rond de 220 aanhangers van de eenheidsregering om het leven gekomen. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zet voor de verdediging van de stad scherpschutters en kamikazes in. Over verliezen bij de IS zijn er geen betrouwbare cijfers. Ruiati schat het aantal doden in hun rangen op meer dan honderd.

De troepen zouden onder meer het radiogebouw en een centrale wijk van de stad ingenomen hebben. Wegens het hevig verzet van de IS was het offensief tegen de jihadisten de laatste tijd vastgelopen. Sirte, op 450 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, is het machtscentrum van het Libisch filiaal van de terreurorganisatie.

Het olierijke land is sinds de val van kolonel Moammar al-Gaddafi in een burgeroorlog verzeild en de jihadisten maken gebruik van de chaos die is ontstaan. Bunjan Marsus vecht aan de zijde van de door de Verenigde Naties gesteunde eenheidsregering. Die kon haar macht tot op vandaag niet uitbreiden tot grotere delen van Libië.

bron: Belga