Zware gevechten in Jemen

Bij zware gevechten in Jemen hebben de sjiitische Houthi-rebellen naar eigen zeggen terrein veroverd op hun vroegere bondgenoten. Een woordvoerder van de Houthi's zei maandag dat hun troepen te zuiden van de hoofdstad Sanaa posities van aanhangers van de vroegere president Ali Abdoellah Saleh hebben ingenomen.

Jemenitische media en activisten gewagen van straatgevechten.

Het door de Houthi's gecontroleerde persbureau Saba en ooggetuigen meldden dat gevechtsvliegtuigen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie talrijke raids tegen de rebellen hebben uitgevoerd.

De Houthi's en de aanhangers van Saleh hebben de voorbije jaren samen tegen troepen van de internationaal erkende regering gevochten. Zij controleerden samen grote delen van het land op het Arabische schiereiland. Maar in de voorbije dagen brokkelde het bondgenootschap af. Vorige week openden ze vijandelijkheden in Sanaa dat ze samen controleren.

Saleh zei open te staan voor gesprekken met de regering en een nieuwe bladzijde open te slaan met de Saoedi's. Waarnemers zien daarin een mogelijk keerpunt in de burgeroorlog.

De door Riyad aangevoerde coalitie steunt in Jemen de regeringstroepen. Gevechtsvliegtuigen van die coalitie bestoken sinds het voorjaar van 2015 de door Iran gesteunde Houthi's en hun bondgenoten.

President Abd Rabbo Mansour Hadi zal volgens premier Ahmed ben Dagher ten gevolge van de tweespalt bij de rebellen weldra amnestie verlenen aan allen die hun samenwerking met de Houthi's stopzetten en die hebben beslist zich terug te trekken.

Hadi heeft ondertussen zijn troepen gelast Sanaa te heroveren.

bron: Belga