Zware bosbranden bedreigen nu ook luxewijk Bel Air

Zware bosbranden bedreigen nu ook luxewijk Bel Air

De heuvels rondom Los Angeles zijn in een dichte rook gehuld, de vlammen vreten zich een weg door het kurkdroge landschap. Videobeelden tonen een rode muur van vuur langs een snelweg.

De brandweer van LA gebruikt een index, die het dagelijks risico voor bosbranden inschaalt. Is die hoger dan 165, is het gevaar extreem hoog. Momenteel schommelt de index rond 300, het hoogste cijfer ooit bereikt, aldus een brandweercommandant op CNN.

180 huizen

Duizenden brandweerlieden zijn op verschillende plaatsen aan de slag. De vlammen breiden zich het snelst uit in het district Ventura County over een gebied van meer dan 260 vierkante kilometer, een vlakte ruim een kwart groter dan de stad Antwerpen. Woensdag baande de vuurzee zich een weg tot aan de Stille Oceaan. "Het is een wonder dat er nog geen doden zijn te betreuren", zei burgemeester Eric Garcetti van Los Angeles. Volgens voorlopige schattingen zijn al meer dan 180 huizen een prooi van de vlammen geworden.

Rampen als deze zullen vaker voorkomen, waarschuwde de Californische gouverneur Jerry Brown twee jaar geleden al na een reeks zware bosbranden. Brown staat achter de stelling van veel wetenschappers, die de klimaatverandering verantwoordelijk achten voor stijgende temperaturen en langere periodes van droogte, zware bosbranden en andere weerextremen. Eigenlijk zou de winterregen allang begonnen moeten zijn, maar die laat op zich wachten.