Zware aardbeving voor de kust van Honduras, maar geen slachtoffers

Zware aardbeving voor de kust van Honduras, maar geen slachtoffers

Een eilandengroep voor de kust van het Centraal-Amerikaanse Honduras is gisterenavond laat getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6. In de regio werden verschillende tsunami-alarmen afgekondigd, maar die werden later weer ingetrokken. Het epicentrum van de aardbeving lag op een diepte van 10 km, 44 km ten oosten van de nauwelijks bevolkte Swan Islands, die tot Honduras behoren. Dat blijkt uit waarnemingen van de Amerikaanse Geological Survey. De aardbeving deed zich voor om iets voor 9 uur gisterenavond, plaatselijke tijd. Volgens de Hondurese krant El Heraldo werd de schok gevoeld op een aantal plaatsen in het land, maar waren er geen berichten over schade of gewonden. Ook in buurlanden Guatemala, Costa Rica, El Salvador en de Mexicaanse staat Quintana Roo werd de beving gevoeld.

De Hondurese president Juan Orlando Hernandez riep de bevolking op "kalm te blijven, noodgevallen te melden en de instructies van de autoriteiten op te volgen".

Het US Pacific Tsunami Warning Center stuurde een tsunami-alarm uit voor verschillende Caribische landen, maar dat alarm werd later weer ingetrokken omdat de dreiging afgelopen zou zijn.

De regio wordt regelmatig getroffen door krachtige aardbevingen. In september nog deden zich twee aardbevingen voor in Mexico, waarbij honderden doden vielen en er zware materiële schade was.

bron: Belga