Zwaarste Amerikaanse draagraket lanceert succesvol een spionagesatelliet

Vanop de basis Cape Canaveral in Florida heeft een zware Delta-IV draagraket met succes een geheime spionagesatelliet in de ruimte gebracht, zo heeft het lanceerbedijf United Launch Alliance (ULA) in de nacht van zaterdag op zondag meegedeeld. De Delta-IV Heavy van Boeing, de zwaarste draagraket waarover de VS momenteel beschikken, vertrok zaterdag om 19.51 uur Belgische tijd. Ongeveer zes minuten daarna was er een nieuwsstop totdat ULA zondag om 04.00 uur van een succes gewaagde.

De nuttige lading bestond uit de NROL-37 satelliet van de NROL, een inlichtingendienst die verantwoordelijk is voor het vergaren van informatie vanuit de ruimte.

De NROL-37 zou één van de grootste kunstmanen ter wereld zijn en zou met een antenne ter grootte van een voetbalveld vanuit een geostationaire baan "vijandelijke" informatie moeten onderscheppen, aldus goede Amerikaanse bron. Mogelijk weegt het tuig, dat in de figuurlijke wandelgangen Mentor of Advanced Orion zou heten, 7,5 ton.

Het was de negende lancering van de futuristisch uitziende Delta-IV Heavy, en de 32ste van de Delta-IV in het algemeen, zegt ULA.

bron: Belga