Zwaar geschut op Graspop

Zwaar geschut op Graspop

Vorig jaar pakte Graspop uit met enkele historische headliners zoals Deep Purple, Scorpions en Rammstein. En ook deze editie zal de wei vlotjes vollopen voor kanjers als Ozzy Osbourne, Guns n' Roses, Iron Maiden, Limp Bizkit, Volbeat, Ghost, Marilyn Manson, Body Count, Megadeth enz. Zowat 120 bands bestijgen het podium tijdens de vierdaagse. Een kleine greep uit het overweldigende aanbod.

Guns Thursday

Axl Rose en Slash sluiten om 22u de eerste festivaldag af op de Mainstage. Ze hadden makkelijk de hele wei op hun eentje kunnen vullen, maar krijgen toch wat hulp van mindere goden. Zoals het Zweedse Ghost, in vol pauselijk ornaat. Sinds 2010 is de groep een van dé metalreferenties voor een nieuwe generatie headbangers. Wat oudere moshers zullen zich van hun beste kant laten zien tijdens Madball, nog altijd de koningen van de New York Hardcore. Ook niet te missen: de powermetal van Iced Earth en de verrassende mix van southern rock en punk van Cancer Bats.

Iron Friday

In de wereld van de heavy metal staan ze zonder twijfel in de top drie van de aller-, allergrootsten. Bruce Dickinson en zijn kompanen zijn voor heel wat puristen dan ook de enige echte headliners van deze Graspop. Bewijs: vrijdag was de eerste dag waarvoor de organisatie het bordje ‘sold out' mocht bovenhalen. Maar er is die dag nog meer lekkers te ontdekken: de extreme metal van de Poolse veteranen Vader, bijvoorbeeld. Evenmin delicaat is de sludge en postmetal van Neurosis. De (vroege) verrassing van de dag zou wel eens Zeal & Ardor kunnen worden, een mix van metal en… negro spirituals. Of misschien toch de frisse skatepunk van het Amerikaanse Culture Abuse?

Zompige Zaterdag

Ook zaterdag staat in het teken van vaste waarden. Met enkele headliners om ‘u' tegen te zeggen: Volbeat enerzijds, en shockrocker Marilyn Manson anderzijds. En niet te vergeten, de lichtjes legendarische thrashmetalband Megadeth, die intussen ook al 35 jaar meedraait. Nog meer warme aanraders: het altijd indrukwekkende Kreator, de melodische deathmetal van het Zweedse At The Gates, de zwarte mis van Bloodbath en onze noorderburen in Asphyx. In your face!

Bye Bye Ozzy

De sappige – en geef toe: verschrompelde - kers op de taart is natuurlijk Ozzy Osbourne, die na zijn afscheidstournee met Black Sabbath ook solo zijn micro aan de wilgen hangt. Laatste kans dus! Maar wij gaan ook kijken naar Dead Cross, het nieuwe punkmetalproject van Mike Patton (Faith No More), de progmetal van Meshuggah, de niet meer zo nieuwe numetal van Limp Bizkit, en Skindred met zijn heerlijke mix van metal, reggae, indie rock en punk spirit.