Zuinigere vliegtuigen dankzij... haaienhuid

De nieuwste generatie vliegtuigen en helikopters zullen mogelijks geïnspireerd worden door haaienhuid. Amerikaanse ingenieurs hebben immers heil ontdekt in de tandachtige schubben de huid van haaien.
door
suzanne.gielis
Leestijd 1 min.

De schubben, ook gekend als dentikels, werken als kleine luchtzakjes die het water rondom de haai wegduwen. De dentikels zorgen ervoor dat haaien minder weerstand ervaren als ze door het water zwemmen. Dat was al geweten, maar ingenieurs en evolutiebiologen van Harvard en de University of South Caroline hebben nog een tweede zeer interessante ontdekking gedaan. De schubben kunnen een serieuze liftkracht genereren.

Drie keer meer liftkracht

Door de liftkracht die tijdens het zwemmen ontstaat, wordt de haai een beetje opgetild onder water. Daardoor kan hij nog sneller zwemmen. De makreelhaai die de onderzoekers bestudeerden haalt bijvoorbeeld snelheden tot 80 km/uur en kan in de lucht springen tot maar liefst 7 meter hoog.

Ondertussen zijn de ingenieurs erin geslaagd om met een 3D-printer gelijkaardige tanden aan te brengen op een vleugel. Daardoor werd de liftkracht ineens drie keer zo groot. Dat is goed nieuws voor de luchtvaart, want meer liftkracht betekent dat onder andere vliegtuigen minder moeite moeten doen om zichzelf voort te stuwen.

De ontdekking kan de luchtvaart dus een stuk zuiniger maken. Maar ze is voor meedere sectoren belangrijk. Mogelijk zullen in de toekomst ook drones, windturbines, zeilen en auto's hiermee verbeterd kunnen worden.

(sg)