Zuid-Afrikaanse renner Nic Dlamini breekt arm bij incident met parkrangers

Zuid-Afrikaanse renner Nic Dlamini breekt arm bij incident met parkrangers

De Zuid-Afrikaanse renner Nics Dlamini heeft vrijdag zijn linkerarm gebroken nadat hij tijdens een trainingstochtje in het Nationaal park Tafelberg hardhandig werd aangepakt door parkrangers. Dat deelde zijn team NTT Pro Cycling (ex-Dimension Data) mee. De 24-jarige Dlamini werd aangehouden omdat hij geen geldig toegangsbewijs voor het park had. Op amateurbeelden die al snel hun weg naar het internet vonden, is te zien hoe parkwachters de arm van Dlamini op zijn rug draaien, hem met geweld tegen een auto duwen en hem in de achterbak dwingen. "De renner had het Silvermine-gedeelte van het park betreden zonder te betalen. Toen hij ernaar gevraagd werd, kon hij ook geen bewijs van betaling tonen. Bij zijn arrestatie verzette hij zich en bezeerde hij zichzelf", luidt de uitleg van SANPArks (South African National Parks).

Een uitleg die NTT Pro Cycling niet bevalt. "De videobeelden zijn duidelijk. We eisen op zijn minst publieke excuses van SANParks. Dit soort buitensporig geweld is niet goed te praten. We willen ook dat er onmiddellijk tuchtmaatregelen genomen worden tegen de betrokken parkwachters."

Dlamini werd in 2016 prof bij Dimension Data. Een eerste zege zat er nog niet in. Met een vijfde plaats, dit jaar in het nationaal kampioenschap van zijn land, kwam hij er het dichtst bij. Dit jaar werkte hij ook zijn eerste grote ronde af. In de Vuelta werd hij 107e. Voor 2020 had Dlamini van de Olympische Spelen in Tokio een hoofddoel gemaakt. Een doel dat volgens zijn team door de armbreuk ernstig in gevaar komt.

.

bron: Belga