Zuid-Afrikaanse kerk staat helemaal in het teken van alcohol

Zuid-Afrikaanse kerk staat helemaal in het teken van alcohol

Bisschop Tsietsi Makiti richtte de Gabola kerk acht maanden geleden op zodat hij alle verstotene weer bij elkaar kon brengen. "Wij zijn een kerk voor iedereen die graag alcohol drinkt, wij drinken voor Verlossing en zodat de Heilige Geest in ons komt, vertelt de religieuze leider aan The Associated Press. De kerk is ondertussen razend populair en komt dan ook wekelijks samen. De viering gebeurt ook niet in een muffe zaal, maar in een kroeg in Johannesburg.

"Het doel is om bars, kroegen en shebeens (een café in een sloppenwijk) om te toveren in kerken, en kroegeigenaren te bekeren tot predikanten”, aldus Makiti. Hoewel er veel plezier gemaakt wordt, stelt de predikant ook grenzen. "Er wordt geen alcohol geserveerd aan jongeren onder de twintig jaar."

Kritiek 

De meer conservatieve Zuid-Afrikaanse kerken zijn allesbehalve blij met het initiatief van Makiti. Volgens hen spoort hij anderen aan om alcohol te drinken en hebben de samenkomsten niks met het woord van God te maken. Aartsbisschop Modiri Patrick Shole, hoofd van de Zuid-Afrikaanse Raad van Onafhankelijke Kerken, is niet van plan om zich neer te leggen bij het idee van Makiti. Hij wil dat de bar onmiddellijk gesloten wordt aangezien een kerk niet gelegen mag zijn naast of in de buurt van een café.