Zowel hagen als bomen zijn nodig tegen luchtvervuiling

Zowel hagen als bomen zijn nodig tegen luchtvervuiling

Volgens het Britse tijdschrift 'Atmospheric Environment' zijn hoge bomen goed om vervuiling in meer open gebieden te absorberen. Maar hagen kunnen toxines op uitlaatniveau opnemen, wat de directe blootstelling van mensen aan schadelijke en verontreinigende stoffen tegengaat. Professor Prashant Kumar zei dat gemeenten moeten proberen om lage heggen tussen voetgangers en de straat te planten als het trottoir breed genoeg is.

Wetenschappers in de EU en de VS onderzoeken nog steeds de optimale hoogte van de heggen. Maar elke tuinier in een grote stad die een haag trimt, zal erop wijzen dat deze vol stof en verontreinigende stoffen zit dat door het dichte gebladerte uit de lucht gefilterd wordt.

Hagen onderschat

De onderzoekers hebben niets tegen bomen. Ze vinden het juist belangrijk om meer bomen te planten in steden, aangezien mensen hier meer en meer naartoe verhuizen. Maar de wetenschappers stellen dat de rol van hagen, in de bestrijding van vervuiling, verwaarloosd wordt.

"Heggen zijn lager en zitten vlak op de hoogte van de uitlaatpijp. Dus elke haag die functioneert als een barrière die de luchtstroom vertraagt ??en de vervuilende stoffen op de bladeren vangt, zal mensen in huizen beter beschermen, vertelt Dr. Kumar, van de Universiteit van Surrey, aan BBC News.