Zowat 3.000 jongeren nemen deel aan klimaatmars in Gent

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zowat 3.000 jongeren nemen vandaag deel aan een klimaatmars door Gent. Dat blijkt uit de eerste tellingen van de politie. De actie wordt getrokken door de 18-jarige Hanne de Guytenaer. "Jongeren zien en voelen dat er een probleem is", zegt de Gentse scholier. "We hebben geen macht of stemrecht, dus komen we op straat." Rond half elf werd de optocht op het Gentse Sint-Pietersplein op gang getrokken. De betogers willen beleidsmakers sensibiliseren maar de organisatie geeft aan dat politici niet werd gevraagd om deel te nemen of de jongeren aan te spreken. Dat gebeurde bij het laatste klimaatevenement, toen enkele duizenden jongeren onder de Gentse stadshal waren verzameld, wel.

De betoging eindigt onder de Gentse stadshal. Daar worden vandaag wel toespraken gehouden door de organisatie, die een strenger klimaatbeleid ambieert. De transformatie naar een koolstofarme maatschappij gebeurt te traag, vinden de demonstranten. "Vergelijk het met een fruitboom", zegt de Guytenaer. "Politici plukken voorzichtig het laaghangend fruit maar komen niet aan het hooghangend fruit, de grote en moeilijke beslissingen."

Zondag wordt in Gent een grote klimaatmars gehouden. Die optocht, 'Rise For Climate', wordt gedragen door een reeks middenveldorganisaties. Er wordt een grote opkomst verwacht.

bron: Belga