Zoveel uur heb je nodig om iemand echt een vriend te noemen

Wanneer ben je nu echt bevriend met iemand? Er is geen pasklaar antwoord op de vraag. Maar wetenschappers zijn het niet eens met deze denkwijze. Volgens hen moet je minstens 50 uur doorbrengen met iemand vooraleer de grens van kennis naar vriend verschuift. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

Jeffrey Hall, professor communicatiewetenschappen aan de universiteit van Kansas, was de eerste in zijn vakgebied die bestudeerde hoeveel ervoor nodig was om goed bevriend met iemand te geraken. Zijn inspiratie haalde hij bij de evolutionaire psycholoog Robin Dunbar die beweerde dat al onze vriendschappen gelaagd zijn en we per laag er een limiet is van een aantal mensen.

Proefpersonen 

Om nu tot een exact cijfer te komen, voerde Hall twee testen uit. In de eerste testgroep zaten 355 volwassenen die zes maanden voor het onderzoek verhuisd waren. De professor bevroeg hun naar nieuwe vriendschappen, waar ze die mensen hadden leren kennen en hoeveel tijd ze samen hadden doorgebracht. Ook werden ze ingedeeld in één van Dunbar's lagen.

In de tweede studie, vroeg hij aan 112 nieuwe studenten aan de universiteit van Kansas om twee nieuwe vrienden op te noemen. Daarna vroeg hij hen negen weken aan een stuk elke week hoeveel tijd ze met elkaar doorgebracht hadden en of hun relatie daardoor veranderde.

Resultaat

Uit de twee onderzoeken bleek dat als je meer dan 50 uur met iemand hebt doorgebracht, je de grens van kennis naar casual vriend gepasseerd bent. Na 90 uur samen ging je van  een casual vriend naar een echte vriend en pas na 200 uur samen kun je spreken van een hele goede vriend

Goed voor de gezondheid 

Niet zo verrassend maar uit de resultaten bleek dat een duurzame vriendschap tijd nodig heeft en je moet investeren in gezamenlijke tijd samen. Eerder werden er al verschillende studies gepubliceerd die het belang van vriendschap aanwezen. Wie goede vrienden heeft, gaat gezonder door het leven. Wie maar weinig steun en genegenheid van zijn maatjes ervaart, doet het even slecht als een persoon met overgewicht of een roker.