Zoveel kost 'Willy Wonka's' chocoladefabriek in het echt

Eigenaar worden van 'Willy Wonka's' chocoladefabriek, wie heeft er niet ooit over nagedacht? Voor de mensen van Advanced Tech Services bleef het niet bij een droom. Zij becijferden hoeveel het zou kosten om de fabriek uit het verhaal van Roald Dahl echt te bouwen.
door
pieter.van.der.elst
Leestijd 1 min.

Volgens de website van Advanced Tech Services is de totaalkost van de magische chocoladewerkplaats 224.6 miljoen dollar (183 miljoen euro). Ze hielden bij deze optelsom rekening met wat we kennen uit het kinderverhaal én met de productiekosten die de gesuikerde onderneming met zich mee zou brengen.

De helft van het bedrag zou al naar de vliegende glazen lift gaan, omdat deze het moeilijkst na te maken valt. Een chocoladerivier zou al gauw 32.7 miljoen dollar (26.6 miljoen euro) kosten en er werd ook gekeken naar de energiekosten en de lonen van de Oempa Loempa's, samen goed voor 83 miljoen dollar ( 67.6 miljoen euro).

Eigenlijk nog veel duurder

Het bovenvermelde bedrag is eigenlijk nog maar het begin. De makers bedachten immers ook nog een luxeversie van de fabriek. Daarin is de chocolade organisch, loopt het gebouw op zonne-energie en hangt er aan de glazen lift een raket van uitvinder Elon Musk. De kosten schieten dan mee de lucht in, tot boven de 10 miljard euro.