Zoveel kost het om toeristische trekpleisters nu te bouwen

Elk jaar vergapen miljoenen mensen zich aan toeristische trekpleisters als de Eiffeltoren, de Toren van Pisa of de piramides van Gizeh. Hoe diep moeten we in onze portemonne duiken als we die bezienswaardigheden vandaag opnieuw zouden bouwen? 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Die vraag stelde Werkspot zich, een site die vakmensen en mensen die willen renoveren samen brengt. De mensen achter de site verdiepten zich in zo'n 25 bronnen en kwamen tot de volgende rekensommen.

1. Het Colosseum in Rome

Het meest bekende amfitheater ter wereld werd voltooid in 80 na Christus, na zo'n 10 jaar harde labeur. Moest het gebouw voor gladiatorenspelen vandaag gemaakt worden, zou het 338 miljoen euro kosten.

Foto Pexels

2. Het Vrijheidsbeeld in New York

Na negen jaar bouwen, werd het iconische standbeeld in 1886 door de Fransen aan de Verenigde Staten gegeven. Destijds had het beeld een prijskaartje van 8.874.000 euro, ondertussen bedraagt dat 1,1 miljoen euro.

Unsplash / Z. Kovacs

3. Christus de Verlosser in Rio de Janeiro

Het meest recente werk uit deze lijst is het beeld van Christus op de Carcovadoberg in Brazilië. Het bouwwerk bedroeg toen 223.000 euro, nu zou dat een pak meer zijn: 1,3 miljoen euro.

Foto Pixabay

4. De Toren van Pisa

De wereldberoemde klokkentoren van Pisa kwam tot stand in 1173, na maar liefst 200 jaar bouwen. Hoeveel er destijds werd gespendeerd aan de bouwwerken is een mysterie. Ondertussen zou het een prijskaartje hebben van 3,6 miljoen euro.

Foto Pexels

5. De Eiffeltoren in Parijs

Het maken van het ijzeren bouwwerk nam exact 2 jaar, 2 maanden en 5 dagen in beslag. Opvallend genoeg is het een van de weinige bouwwerken in deze lijst die anno 2017 minder zou kosten: 27,6 miljoen euro in plaats van 31.950.000 euro.

Unsplash / A. Delanoix

6. De piramides van Gizeh

De oudste trekpleisters uit deze lijst zijn de piramides van Gizeh. Tienduizenden vakmannen werkten zo'n tien à twintig jaar aan het complex. Het is niet geweten hoeveel er destijds gespendeerd is aan de grafmonumenten. Nu hebben de piramide een waarde van 780 miljoen euro.

Foto Pexels

7. Big Ben in Londen

Met Big Ben wordt de bel bedoelt, voor de toren van het Palace of Westminster. De Britten hadden amper één maand nodig om de bel te gieten. Net zoals bij de Eiffeltoren is het nu trouwens iets goedkoper om het klusje te klaren dan in 1858. Terwijl de Big Ben toen 349.000 euro kostte, is dat nu 200.000 euro.

Unsplahs / M. Jun Tan