Zoveel geld troggelde Trump zijn supporters al af sinds de verkiezingen

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn bondgenoten hebben sinds de verkiezingen van vorige maand meer dan 150 miljoen dollar (125 miljoen euro) aan schenkingen ontvangen. Dat zeggen ingewijden tegen de krant Washington Post. Het campagneteam van Trump wilde niet reageren.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Trump klaagt al sinds de verkiezingen dat er fraude in het spel was. Zijn advocaten hebben dat voor de rechter niet overtuigend kunnen bewijzen, maar trouwe aanhangers maken wel veel geld over om de president te steunen. Dat geeft Trump en zijn bondgenoten volgens de krant een reden om nog niet op te geven.

Potentiële geldschieters worden bestookt met e-mails met dreigende taal over verkiezingsfraude. Ook staat op de officiële campagnesite van Trump een oproep om geld over te maken voor een "fonds om de verkiezingen te verdedigen".

Trump 2024?

Slechts een deel van het geld dat Trump-aanhangers overmaken, wordt ook daadwerkelijk gebruikt om die juridische strijd mee te bekostigen. Een groot deel van de donaties zal volgens de krant vermoedelijk opzij worden gezet om toekomstige politieke activiteiten van Trump mee te financieren.

Het is ongebruikelijk dat een campagneteam direct na de verkiezingen nog zo'n enorm bedrag ophaalt. De verliezers beginnen doorgaans hun fondsenwervingsacties af te bouwen.