Zout is toch niet zo ongezond

Zout is toch niet zo ongezond

Onderzoekers van de McMaster Universiteit in Canada bestudeerden de medische gegevens van 133.000 mensen uit 49 landen. Drie tot vijf jaar lang werd de relatie tussen de inname van natriumzout en hart- en vaataandoeningen vergeleken. Voor het eerst werd er bij de studie ook rekening gehouden met het verschil tussen mensen met een hoge en een normale bloeddruk.

Op basis van de analyse stelden de wetenschappers vast dat een zoutarm dieet het risico op hartaanvallen, beroertes en voortijdige sterte vergroot in vergelijking met een normale zoutinname. Daarbij maakt het niet uit hoe hoog de bloeddruk van mensen is.

Dit wil niet zeggen dat mensen massaal zout mogen strooien op de aardappelen, in de soep of op een stukje brood, want over het algemeen eten we er nog steeds te veel van. De gemiddelde Belg smikkelt per dag 9,5 gram zout op, terwijl de Hoge Gezondheidsraad 5 gram per dag aanraadt. Het zoutarm dieet waar de studie over spreekt, betekent minder dan 3 gram per dag.

"Op basis van deze studie wordt de algemene richtlijn om de zoutinname zoveel mogelijk te beperken het best geschrapt", besluit hoofdonderzoeker Andrew Mente. "Alleen mensen die de smaakversterker veel gebruiken en een hoge bloeddruk hebben kunnen hun zoutinname best minderen."

Foto Pexels