Zonder zweten naar het werk met de slimme fiets

Zonder zweten naar het werk met de slimme fiets

Autobouwer Ford heeft een slimme fiets ontwikkeld. De fiets waarschuwt je voor gaten in de weg en zorgt dat je geen druppeltje zweet verspilt.

Ford wil met zijn ‘smart mobility plan' bouwen aan de mobiliteit van de toekomst. «Net als Henry Ford meer dan honderd jaar geleden, willen we de manier waarop mensen zich verplaatsen veranderen.» Het project werd in januari gelanceerd en focust op multimodaliteit, het combineren van verschillende vervoersmiddelen. Een van de resultaten is de MoDe:Flex, een opvouwbare elektrische fiets die zo meekan in de koffer van de auto.

De eBike heeft echter meer dan een elektrische aandrijving. Dankzij een smartphone- en smartwatch-app, is het als het ware een ‘slimme fiets'. Opmerkelijk is de ‘no sweat'-modus. Wanneer je die modus inschakelt, zorgt de fiets ervoor dat je zonder een zweetdruppeltje op het werk aankomt. Op basis van je hartslag geeft de elektrische aandrijving net voldoende steun zodat je niet te hard moet trappen om net onbezweet te blijven maar toch de nodige beweging te hebben.

Gaten in de weg

Daarnaast waarschuwt de fiets met geluidssignalen en trillingen van het stuur voor hindernissen zoals gaten in de weg. Er is ook een GPS die je gidst terwijl je je ogen op de weg kan houden en je krijgt informatie over het weer, de verkeerssituatie, parkeerkosten, openbaar vervoer en je geleverde inspanningen.