Zonder zonnecrème in de zon? Dit kan het resultaat zijn

Iedereen weet wellicht dat onbeschermd zonnen geen slim idee is, maar toch smeren veel mensen nog steeds te weinig zonnecrème. De 27-jarige Tawny Willoughby wil daar verandering in brengen. Zelf kreeg zes jaar geleden te horen dat ze huidkanker had.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Tot haar 21ste verjaardag was de Amerikaanse jonge vrouw verslaafd aan de zonnebank. Zo'n vier tot vijf keer per week ging ze langs in een zonnecentrum. Daar kwam verandering in toen één van haar klasgenoten totaal onverwacht de diagnose van huidkanker kreeg. Daarop besloopt Tawny zelf ook een bezoekje aan de huidarts te brengen.

Tot haar grote verbazing kreeg ook zij te horen dat ze huidkanker had. De afgelopen zes jaar is er maar liefst vijf keer een basalecelcarcinoom, of een rode, glazige plek, ontdekt op haar lichaam.

Sensibiliseren

Terwijl ze zich vroeger vooral schaamde om haar ziekte, stopt Tawny tegenwoordig al haar energie in het sensibiliseren van mensen voor de gevaren van de zon en de zonnebrand.

“Draag zonnebrandmelk of doe een spray tan. We hebben maar één huid en daar moet je zorg voor dragen”, klinkt het. “Heb je verdachte vlekken die groeien, niet meer genezen of af en toe bloeden, haast je dan naar de huidarts”.