Zondagochtend draaien we de klok nog eens een uur terug

In de nacht van zaterdag op zondag goochelen we opnieuw met de tijd. Om 3 uur 's nachts wordt de klok een uur teruggedraaid en belanden we voor vijf maanden in de wintertijd. Mogelijk is het de voorlaatste (of de voor-voorlaatste) keer dat we overschakelen naar de wintertijd.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. Het voornaamste doel ervan was energiebesparing: men kan langer van het daglicht genieten. Tegenstanders wijzen op de verstoring van het bioritme. Maar het einde van het geklungel met de horloges komt stilaan in zicht.

Afschaffing

Op voorstel van de Europese Commissie besliste het Europees Parlement eind maart van dit jaar om de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 af te schaffen. Concreet willen de Europarlementsleden dat alle lidstaten in maart 2021 voor een laatste keer overschakelen naar de zomertijd. Lidstaten die de permanente wintertijd verkiezen, zouden dan in oktober van dat jaar een laatste keer de klok een uur terugdraaien. Over de regeling moet het parlement wel nog een akkoord vinden met de lidstaten.

De Europese Commissie had nochtans gehoopt dat de Europeanen al in maart 2019 voor de laatste keer een uurtje slaap zouden moeten inleveren, maar de regeringen gaven aan dat ze meer tijd nodig hebben om zich over de kwestie te beraden. Het Europees Parlement wil de lidstaten die extra bedenktijd ook geven, om eventuele bevragingen te organiseren en onderling overleg te plegen.