Zondag moet de auto plaats ruimen in Brussel

Zondag moet de auto plaats ruimen in Brussel

In het kader van de Week van Vervoering organiseert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deze zondag een Autovrije Zondag. De 160 vierkante kilometer van onze hoofdstad zijn dan volledig gewijd aan voetgangers, fietsers, skaters,... Doorheen heel het gewest worden activiteiten en feesten georganiseerd om dit te vieren.

Vanaf 9 uur worden de toegangswegen en tunnels naar het gewest geleidelijk afgesloten. Om 19 uur worden de meeste wegen opnieuw geopend. Sommige wegen blijven afgesloten tot 21 uur, afhankelijk van de lokale festiviteiten. Het sluiten en heropenen van de wegen kan verkeershinder veroorzaken dus het is af te raden om meteen om 19 uur op de Brusselse toegangswegen te rijden.

Er zijn heel wat mogelijkheden om Brussel te bereiken zonder de auto. Zo biedt de NMBS de ‘Mobility Deal' aan, een ticket voor een heen-en-terugreis op dezelfde dag tussen twee Belgische stations voor elf euro. De MIVB en De Lijn zorgen op zondag voor gratis openbaar vervoer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De dienstverlening op de meeste metro-, tram- en buslijnen wordt versterkt om het grotere aantal passagiers op te vangen. Voor wie is meer beweging wil worden er op verschillende plaatsen Brussel fietsen verhuurd.

Wie de auto niet kan missen kan tot aan Parking C van de Heizel rijden, waar 11.000 parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor vijf euro per dag. Vanaf daar kan je vlot het openbaar vervoer nemen naar de binnenstad. Andere overstapparkings langs de rand van het gewest zullen ook nog bereikbaar zijn.

Pas wel op als je je op de autoluwe wegen begeeft. Autoloze Zondag geldt niet voor het openbaar vervoer, taxi's, hulp- en ordediensten, gehandicapten met een kaart, het diplomatiek korps en mensen die een uitzonderingspasje gekregen hebben. De maximumsnelheid is overal beperkt tot 30 kilometer per uur maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Blijf dus aandachtig en leef het verkeersreglement na terwijl je geniet van Autoloze Zondag.

Voor meer informatie en een overzicht van de activiteiten kan je surfen naar www.weekvanvervoering.irisnet.be.