Zomerdrukte start op Zaventem, maar niet op de weg

Zomerdrukte start op Zaventem, maar niet op de weg

De luchthaven Brussels Airport verwacht van vrijdag tot en met zondag 232.000 passagiers, onder wie 131.000 vertrekkers. Brussels Airlines zal alleen al 90.000 passagiers op hun vluchten zetten. Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar, waardoor er lange wachtrijen kunnen ontstaan. Daarom roept de luchtvaartmaatschappij reizigers op om zeker op tijd naar de luchthaven af te zakken en om vooraf in te checken.

Rustig op Europese wegen

Wie met de auto op vakantie vertrekt, zal niet veel hinder ondervinden op de Europese wegen, voorspellen mobiliteitsorganisaties VAB en Touring. In België wordt het vooral druk op vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag met files in de richting van de kust.

In Frankrijk gaat de zomervakantie dit weekend nog niet van start, waardoor de grote uittocht zal uitblijven. Enkel in de omgeving van Parijs zal het op vrijdag 30 juni erg druk zijn, meldt Touring. Elders in Frankrijk zou het verkeer vlot moeten verlopen.

In Duitsland start de vakantie in Hessen, Reinland-Pfalz en Saarland. Daar zal het dus wel even aanschuiven worden, vooral rond Frankfurt en naar het zuiden toe. Dat zal ook voelbaar zijn in Zwitserland en Oostenrijk.

Zwarte zaterdagen

Voor de rest van de grote vakantie verwacht VAB in België vooral druk verkeer richting de kust en de Ardennen op zaterdag 8 juli, wanneer het bouwverlof start, en op de nationale feestdag op vrijdag 21 juli.

Volgens de mobiliteitsorganisaties zullen er drie zwarte zaterdagen zijn richting het zuiden. Zo worden er op zaterdag 29 juli en op zaterdag 5 en 12 augustus overal monsterfiles verwacht.