Zomerbobcampagne schakelt versnelling hoger

Zomerbobcampagne schakelt versnelling hoger

De Zomerbobcampagne schakelt een versnelling hoger. Tot eind augustus moet dat het aantal controles op dronkenschap achter het stuur intensifiëren en optimaliseren. Dat maakte Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vanmorgen bekend in Zemst. De zomercampagne van Bob begon vrijdag al, maar werd zondag officieel gelanceerd in het gemeentehuis van het Vlaams-Brabantse Zemst. De slogan luidt "Nul op? Bedankt Bob". "Nul is wel degelijk nul", stelde minister Weyts. "Wij blijven strijden tegen de schande van 390 Vlaamse verkeersdoden per jaar. De subjectieve én objectieve pakkans voor dronken chauffeurs wordt nog verhoogd."

De cijfers bewijzen volgens Weyts dat het nodig is. In de wintercampagne was 2,2 procent van de gecontroleerde chauffeurs positief. De laatste gedragsmeting van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) bevestigt het aanhoudende probleem met gemiddeld 2,74 procent van de automobilisten met een alcoholgehalte van minimaal 0,5 procent. Uit de jongste statistieken blijkt dat 12 procent van de 5.400 letselongevallen op jaarbasis te wijten is aan alcohol.

"Alcoholcontroles leveren resultaten op en blijven nodig als stok achter de deur", zei Weyts. "Daarnaast moeten we sensibiliseren. We streven naar meer betrokkenheid van de burger en proberen een community op gang te trekken, onder meer via de sociale media."

De Vlaamse overheid krijgt steun van het BIVV, de Belgische Brouwers, Assuralia en zestig gemeenten. De zomercampagne loopt tot 29 augustus, met extra controles in de weekendperiode van 10-13 juni.

bron: Belga