"Zolang wachtlijsten blijven bestaan, dreigt hervorming maat voor niets te zijn", aldus Van den Brandt

Oppositiepartij Groen loopt niet meteen warm voor de plannen van minister van Welzijn Jo Vandeurzen met de jeugdhulp. Vooral op het vlak van capaciteit zijn de inspanningen onvoldoende, meent Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt. Die capaciteitsgroei wordt volgens haar "in homeopatische porties toegediend, terwijl de noden gigantisch zijn". En "zolang die wachtlijsten blijven bestaan, dreigt iedere hervorming een maat voor niets te zijn", aldus Van den Brandt. Minder administratieve last, meer capaciteit en meer continuïteit van zorg. Dat zijn enkele rode lijnen in de nieuwe plannen waarmee minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) de jeugdhulp in Vlaanderen wil versterken.

Maar oppositiepartij Groen is niet overtuigd. Vooral op het vlak van capaciteit gebeurt er te weinig, meent Groen-politica Elke Van den Brandt. "De wachtlijsten in de jeugdhulp zijn enorm. Meer dan 7.000 jongeren wachten momenteel op hulp. Zolang die wachtlijsten blijven bestaan, dreigt iedere hervorming een maat voor niets te zijn", klinkt het.

Van den Brandt: "In het plan van Vandeurzen staat een 'doordachte groei'. Maar, behalve de middelen die hij belooft voor infrastructuur, is die groei heel mager. 26 plaatsen dit jaar, en slechts 10 volgend jaar voor multifunctionele centra, dat zijn homeopathische porties, terwijl de noden gigantisch zijn".

De Groen-politica hekelt ook de blijvende administratieve rompslomp en bureaucratie. "Die versmacht momenteel de jeugdhulp. Vandeurzen moet er op letten dat hij er niet nog een plan bovenop gooit, maar dat hij concrete vereenvoudiging doorvoert".

De Kinderrechtencommissaris doet vandaag op een studiedag een reeks concrete aanbevelingen. Een aantal van die voorstellen neemt Vandeurzen over, zoals het oprichten van een pool van vertrouwenspersonen. Van den Brandt: "Dat is goed, maar cruciale voorstellen ontbreken. De achillespees van de jeugdhulp is een trajectbegeleider voor jongeren. Dat is iemand die de jongeren bijstaat gedurende het hele traject en erop waakt dat hij of zij de hulp krijgt die nodig is. Groen is al lang vragende partij om dit in te voeren, de Kinderrechtencommissaris ook. Vandeurzen moet dit ernstig nemen", besluit Van den Brandt.

bron: Belga