Zo word je deze winter niet ziek

Zo word je deze winter niet ziek

Draag een zonnebril

Hoe kouder de lucht, hoe slechter de luchtvochtigheid. Hierdoor kun je last krijgen van droge ogen of zelfs een onsteking van je ooglidrand. Ook verwarming zorgt voor droge lucht en ditto ogen. Een zonnebril moet dit probleem verhelpen. Wie niet als een idioot wilt overkomen, kan ook kiezen om veel met de ogen te knipperen.

Eet met je linkerhand

Hoeveel mensen schud jij de hand op een dag? Grote kans dat daar iemand tussenzit met een verkoudheid of nare bacteriën. Normaal gesproken ben je daar wel tegen bestand, maar met een verminderde weerstand word je er ziek van. Zorg dus dat je regelmatig je handen wast. Op feestjes is het ook aangeraden om mensen te begroeten met je rechterhand en te eten met je linkerhand. Zo zullen de bactariën minder snel de weg naar jouw mond vinden en word je minder snel ziek.

Frisse lucht

In een afgesloten ruimte kunnen ziektekiemen zich veel sneller vermenigvulden. Zorg dus voor voldoende ventilatie en zet de verwarming niet te hoog. Af en toe een frisse neus halen geeft je ook extra energie.

Ga naast een lamp zitten

In de winter krijg je te weinig zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken. Hierdoor kan je je dagen lusteloos, moe of uitgeput voelen. Om die winterdip te bestrijden kan je jezelf een lichttherapielamp aanschaffen. Deze ingenieuze lampen bootsen natuurlijk daglicht na en geven je humeur een boost.

Verander van zitplaats op de trein

Wist je dat kiemen en partikels (van snot godbetert) maar liefst 3,5 meter door de lucht kunnen vliegen? Als je buurman of -vrouw op de trein nieust of een hoestbui krijgt, draai je je hoofd best tien seconden lang. Indien mogelijk verander je ook best van zitplaats.

Bedek je neus met een sjaal

Voor veel astmapatiënten is het winterseizoen een ware marteling. De koude, wind en mist verergeren de klachten en kunnen zelfs een astma-aanval uitlokken. Geef de koude lucht geen kans om je luchtwegen te bereiken, en bedek je mond en neus met je sjaal.

Verschoon je kussensloop

Wetenschappers waarschuwen dat vuil, oliën, stofmijten, dode huidcellen en zelfs virussen zich kunnen ophopen als je met een vieze kussensloop slaapt. Elke week je kussensloop wassen is de boodschap.

Ga vroeger slapen

Te weinig slaap zorgt voor een verzwakt immuunsysteem. Mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, lopen zelfs drie keer meer kans om een verkoudheid op te lopen dan mensen die acht uur per nacht slapen. Kruip dus op tijd onder de wol en geef je lichaam de kans om zich te herstellen.

Verander je tandpasta

Tijdens de winter kunnen je tanden en de zenuwen in je mand enorm gevoelig worden. Veranderen naar een tandpasta voor gevoelige tanden kan wonderen verrichten.

Duik twee keer in de week tussen de lakens

Een goed seksleven betekent een betere algemene gezondheid omdat het je immuunsysteem versterkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wiles-Barre University van Pennsylvania. Als je twee keer per week seks hebt, verhoogt dit het aantal antilichamen die je beschermen tegen verkoudheden en andere infecties.