Zo waan je je op vakantie in je eigen huis

Door het coronavirus zien veel mensen hun zomerplannen in het water vallen, zeker zij die in Antwerpen wonen. Van festivals is er geen sprake, op vakantie gaan is niet zo vanzelfsprekend en zelfs sociale afspraakjes met vrienden zijn uit den boze. Op het eerste zicht lijkt het dus moeilijk om van de zomer te genieten, maar niets is minder waar.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Hoewel vakantie voor velen onder ons gelijkstaat aan gezellige drukte en warme oorden kan het ook anders. Zelfs als je verplicht bent om thuis te blijven, kan je er alsnog een gedenkwaardige zomer van maken. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je huis en je attitude een beetje aanpassen.

Sfeer in huis

Hoe aangenaam je huis ook is, de kans is groot dat het niet meteen een vakantiesfeer uitstraalt. In je dagelijks leven kies je vaak toch meer voor praktische oplossingen en bovendien ben je de inrichting zo gewend dat je je met de beste wil ter wereld niet kan inbeelden dat je in die omgeving op 'vakantie' bent. Tijd dus om wat veranderingen door te voeren en dat vakantiegevoel te creëren. Bedenk welke voorwerpen jou aan een zomerse reis doen denken en stal die uit: ligstoelen, citronellakaarsen, parasols, strooien hoeden... Enkele aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Haal ook wat lekkere drankjes in huis en leg alvast een voorraad ijsblokjes aan voor wanneer de temperaturen de hoogte in klimmen. Nu hoef je alleen nog je zonnebril op te zetten en plaats te nemen in je ligstoel.

Sfeer in je hoofd

Niet alleen je omgeving, maar ook je mindset is belangrijk om van je vakantie te kunnen genieten. Wanneer we in het buitenland zijn, is het vaak wat makkelijker om abstractie te maken van problemen en werk, maar blijf je thuis, dan is de verleiding groot om je alsnog om die dingen te bekommeren. Laat je dus niet in de val lokken en doe alsof je écht niet thuis bent. Laat de was en de plas even voor wat ze zijn, stel een automatisch antwoord in voor je werkmailtjes en gun jezelf een aperitiefje om 12u01 - je bent immers op vakantie. Verder kan je ook in je eigen buurt eens de toerist gaan uithangen door bijvoorbeeld een museum of een park te bezoeken. Misschien is het zelfs leuk om de toeristische gids van je eigen stad te raadplegen, er zijn zeker plaatsjes die je nog niet kende!