Zo voorkom je zweetplekken in je kledij

Zo voorkom je zweetplekken in je kledij

Kledingkeuze is cruciaal

De stof van je kledij speelt een niet te onderschatten als je de dag okselvijver-vrij wil doorkomen. Vermijd stoffen die geen lucht doorlaten zoals polyester of nylon. Die houden de warmte veel meer vast en zullen dus sneller leiden tot zweetplekken. Kies liever voor stoffen die goed ademen zoals katoen, linnen en viscose. Een oversized of mouwloos T-shirt is altijd een aanrader. Als de stof je huid niet aanraakt, kan je zweet geen sporen achterlaten op je kledij. Mannen kunnen ook opteren voor een onderhemd of T-shirt onder hun bovenhemd. Zo kan het zweet niet doordringen naar de oppervlakte.

Naast de stof, kan ook de kleur van je bovenstuk bepalend zijn voor het al dan niet opduiken van zweetplekken. Hoewel zwart geen ideale kleur is voor de zomermaanden, is het wel een handige oplossing voor je zweetprobleem. Kies dus voor donkere kledij zoals donkerblauw, donkergrijs, of ga de volledig tegenovergestelde richting op en opteer voor wit. Die kleuren geven je zweetgeheim minder snel prijs dan bijvoorbeeld lichtgrijs of rood. Ook kledingstukken met een patroon of een druk printje leiden makkelijker de aandacht af.

Laat het pintje staan en ga joggen

Alcohol, cafeïne en gekruid eten zijn een no-go. Ze zorgen voor een verhoging van je hartslag waardoor je meer gaat zweten. Je drinkt dus best geen koffie net voor je vertrekt naar je belangrijke afspraak. Een ander trucje om je hartslag laag te houden, is werken aan je conditie. Dan is je hartslag in rust lager en je lichaam een pak koeler. En last but not least: houd je stressniveau zo laag mogelijk. Hoe rustiger je bent, hoe minder je zal zweten. Dus neem eens diep adem en wind jezelf niet te hard op over onbenulligheden.

Neem het zekere voor het onzekere

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: deodorant. Die breng je best al aan voor je gaat slapen, zo trekken de stoffen beter in je huid. Indien nodig, kies je voor een iets duurdere deodorant die goed werkt. Stick-deo's hebben trouwens de voorkeur boven een geparfumeerde spuitdeo. Deodorant werkt bovendien beter op een gladgeschoren huid. Je zweet minder als je oksel onthaard is. Blijf je toch last hebben van zweetvlekken? Probeer dan eens okselpads in je T-shirt te plaatsen. Die pads zijn makkelijk in gebruik en kan je bij de meeste drogisterijen kopen voor zo'n vier à vijf euro.