Zo vermijd je de griep deze winter

Zo vermijd je de griep deze winter

Ze zijn de oogappels van hun ouders, maar in de ogen van de artsen in Groot-Brittannië zijn het 'super-spreaders' en blijf je beter uit hun buurt als je deze winter bespaard wil blijven van het griepvirus.

Nieuwe richtlijnen adviseren ouders van kinderen tussen de twee en vier jaar om zeker een griepvaccin te geven, niet alleen om hen te beschermen maar ook alle mensen die in contact komen met de kleuters.

Het risico dat er een grote uitbraak van het griepvirus komt dat duizenden kwetsbare ouders treft, is elke winter een grote angst.

Peuters en kleuters hebben meer kans om het griepvirus te verspreiden omdat ze de neiging hebben om veel menselijk contact te hebben en minder de geneigd zijn om vaak hun handen te wassen of hun gezicht te bedekken wanneer ze hoesten of niezen.

"Griep kan echt vervelend zijn voor peuters, wat leidt tot een kwekerij van het virus dat zich verspreidt onder de mama's en papa's waardoor sommigen zelfs in het ziekenhuis belanden," zei professor Dame Sally Davies.

"Ze verspreiden het virus gemakkelijk en snel en vaak passeert het de gehele familie inclusief de grootouders die sowieso al sneller ziek worden."

Volgens Dame Sally leidt het griepvirus jaarlijks tot tienduizenden ziekenhuisopnames per jaar en het is een mythe dat het slechts om een zware verkoudheid gaat. "Griep kan leiden tot koorts, keelpijn, spierpijn, extreme vermoeidheid en zelfs bronchitis en longontstekingen," besluit ze.