Zo verandert je vagina tijdens je zwangerschap

Zo verandert je vagina tijdens je zwangerschap

Een kind op de wereld brengen, is prachtig. Maar dat gaat niet op een-twee-drie. Moeder Natuur heeft ervoor gezorgd dat een vrouwenlichaam zich netjes aanpast en voorbereidt op de bevalling. Je vagina ondervindt uiteraard de meeste veranderingen, en dat gaat in vier fases.

Eerste fase

In het begin ga je nog niet al te veel merken. De veranderingen beperken zich in dit stadium tot verkleuringen. “Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam extra oestrogeen aan. Oestrogeen heeft effect op de kleur van je huid. Je zult merken dat, naast je vagina, ook je tepels van kleur kunnen veranderen,” legt Mary Jane Minkin uit, professor aan de Yale School of Medicine.

Tweede fase

Iets verder in de zwangerschap zal je vagina een beetje opzwellen, wat voor een lichte druk rond je vagina kan zorgen. Dat komt omdat je baarmoeder aan het groeien is. “Hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe groter je baarmoeder is. Op een gegeven moment heeft je baarmoeder de grootte van een watermeloen!”, klinkt het.

Derde fase

Nog later gaat de doorbloeding in je lichaam een stuk toenemen. Logisch ook, want er moet voldoende bloed bij je baby geraken, en dus stroomt er veel meer bloed door je baarmoeder. Dat heeft ook een impact op je vagina, want de bloedvaten errond gaan uitzetten. Het gevolg is dat je vagina gevoeliger dan normaal wordt en er zelfs wat opgezwollen uitziet. Bij sommige vrouwen worden die bloedvaten zelfs zichtbaar, wat heel normaal is.

Vierde fase

Tegen het einde van je zwangerschap kan het gebeuren dat je te maken krijgt met incontinentie. Hoe groter de baby wordt, hoe meer druk er op de blaas komt te liggen. Daardoor heb je voortdurend het gevoel dat je moet plassen en kan er zelfs wat ontlasting ontsnappen. Da's geen ramp, en niet alle vrouwen hebben daar last van.