Zo veel calorieën verbrand je met poetsen

Zo veel calorieën verbrand je met poetsen

Volgens een recent onderzoek van de Britse University of Manchester en de Royal Holloway University worden we tegenwoordig dikker omdat we minder huishoudelijke taken verrichten dan vroeger. Als we dan toch in poetsmodus schieten, spenderen we ook nog eens minder tijd aan de karweien. Het resultaat is een afname van huishoudelijk werk met zo'n 20%.

Idealiter zouden we die extra tijd moeten doorbrengen in de sportschool. In realiteit kruipen we vaker achter ons computerscherm of nestelen we ons in de zetel voor de televisie. Toegegeven, dat is misschien heel wat leuker dan poetsen, maar huishoudelijke klusjes moeten ook gebeuren. Laat een slank en gespierd lichaam dan een motivatie zijn als je met tegenzin de stofzuiger pakt.

Foto's Pixabay

Afwassen

In plaats van alle vuile borden en bestek in de afwasmachine te dumpen, doe je het taakje beter zelf. Een kwartier lang afwassen kost je immers 80 calorieën. Dan kan je jezelf achteraf verwennen met een Bastogne-koekje en heb je nog steeds 20 calorieën winst.

Stofzuigen

Wil je graag strakkere armen en een gespierder bovenlichaam? Dan is stofzuigen de ideale workout. Na dertig minuten heb je ongeveer 100 calorieën verbruikt. Span bovendien je spieren bewust op tijdens het stofzuigen. Zo wordt je karwei wel heel wat vermoeiender, maar worden je spiergroepen extra gestimuleerd.

Dweilen

Door de vloer flink te boenen, verbrandt je ongeveer 200 calorieën per halfuur. Het is opnieuw belangrijk dat je de spieren bewust opspant.

Ramen lappen

Na een dik uur heb je minstens 250 calorieën verbruikt. Deze huishoudelijke taak is niet alleen geschikt om bovenarmspieren te kweken, maar ook om je rug- en schouderspieren te trainen. Als je afwisselend op de tippen van je tenen staat en door de knieën gaat, gebruik je ook je beenspieren.

Bedden opmaken

Propere lakens nodig? Dan win je 65 calorieën per kwartier.

Wassen en strijken

Wassen en strijken zijn klussen die we liefst zo lang mogelijk uitstellen. Nochtans verbruiken we ook hiermee heel wat calorieën (120 per halfuur). Door gehurkt de wasmachine te vullen, train je de dij- en bilspieren. De was ophangen en strijken komt dan weer je armspieren en bovenlichaam ten goede.