Zo overleef je de feestdagen zonder chronische vermoeidheid

Zo overleef je de feestdagen zonder chronische vermoeidheid

Ga wat vroeger slapen de dagen voor Kerst

Aangezien je biologische klok tijdens het eindejaar stevig door elkaar geschud wordt, kan je maar beter zo uitgerust mogelijk aan de feesten beginnen. Zorg dat je de dagen voor Kerst zeker zeven uur per nacht slaapt, zodat je wat reserves hebt.

Doe dutjes

Een siësta voor 15u is perfect om even uit te rusten en vol energie aan het feest te beginnen. Als je echt een slaaptekort hebt, kan je tot 90 minuten dutten, het equivalent van een volledige slaapcyclus. Anders volstaat 20 minuutjes per dag om je batterijen op te laden.

Drink niet te veel alcohol

Alcohol en slaap gaan niet goed samen. Met een paar glaasjes op val je misschien wel snel in slaap, maar de diepe fase wordt vertraagd. Om maar te zwijgen van de kater de volgende dag. Drink na elk glas alcohol een glas water en hou je tijdens de feesten aan een maximum van 3 of 4 glazen, waaronder 1 of 2 glaasjes bubbels.

Beweeg

Tijdens de feesten gaat je vaste sportafspraak vaak de mist in. Ben je met het gezin op vakantie in de natuur of op het platteland? Maak dan na elke maaltijd een lange wandeling. Dat stimuleert de vertering en helpt je beter te slapen.

Stretchen

Grondig stretchen ontspant je lichaam en maakt fysieke en psychische spanningen los. Maak ‘s morgens en ‘s avonds een beetje tijd vrij voor wat yoga of stretching tussen alle voorbereidingen door... Je lichaam zal je dankbaar zijn.