Zo mooi kan het geraamte van een vis zijn

Zo mooi kan het geraamte van een vis zijn

Adam Summers is een onderzoeker van gewervelde organismes aan de University of Washington. Een deel van zijn onderzoek is foto's nemen van de binnenkant van vissen. Maar voor die foto's doet Adam heel wat meer dan gewoon de vis opensnijden en er een foto van nemen. Hij maakt er echte kunstwerkjes van, die de ingewikkelde geraamtes van de zeedieren perfect weergeven.

Om deze foto's te maken, volgt Adam een oude procedure om verschillende soorten weefsels te visualiseren. Hij begint met een dode vis. Bij die vis zorgt hij er voor dat de weefsels bewaard blijven en dat die weefsels doordringbaar zijn voor kleurstoffen en enzymen.

Vervolgens kan hij de verschillende weefsels kleur geven. Adam geeft het kraakbeen een blauwe kleur en de benige stukken krijgen een rode kleur. Nadien laat hij het digestieve enzym trypsine los op de vis. Dat enzym vreet het vlees van de vis weg, maar het collageen dat bot en huid samenhoudt blijft aanwezig. Nadien worden de donkere puntjes opgeklaard met waterstofperoxide. Dan dompelt Adam het nu kleurrijke exemplaar onder in glycerine, waardoor de niet-gekleurde delen van de vis doorzichtig worden.

De vis is nu klaar voor een foto en de resultaten zijn verbluffend.

Snotolf

Haai

Kaphamerhaai

Vlinderrog

Kleine rog

Cortezstroomrog

Pacifische makreel

Artedius harringtoni