Zo maak jij de smakelijkste foto's

Zo maak jij de smakelijkste foto's

Volgens Aarts begint een mooie foto bij de aantrekkelijkheid van je eten. "Daarvoor moet je de ingekochte producten goed bewaren. Begin rustig met het opbouwen van de scene, met dingen die niet bederven. Je hebt je servieselementen, en daar begin je een mooie basiscompositie mee te maken. Uiteindelijk haal je het eten uit de koeling."

Citroensap

Aarts geeft als tip om het verkleuren van groente en fruit te voorkomen door het te besprenkelen met citroensap. "De producten zijn daarna niet meer te eten, maar blijven wel mooi van kleur." En een beetje water op wat bladgroenten zorgt voor een frissere uitstraling. Doe dit echter niet te vaak, dat kan er namelijk voor zorgen dat het blad slap gaat hangen, en dat is natuurlijk juist niet wat je wil. „Wij gebruiken vaak glycerine, dat kan je gewoon bij de drogist halen. Dat doe je door wat water heen, en dan blijven de druppeltjes mooi staan."

Contrast

Ook een foto met een duidelijk contrast doen het vaak goed. "Wij warmen het eten extra heet op, tot de witte damp eraf slaat. Daarnaast zorgen we voor een donkere achtergrond. Door het contract van de kleuren kun je de damp vangen met je camera.”

Schaduw

Tot slot is licht een belangrijk element om hetgeen wat je wil afbeelden goed uit te laten komen. "Zoek een mooie ruimte uit, als het even kan op het noorden. Het voordeel daarvan is dat je door de dag heen stabiel licht hebt en je niet te veel last hebt van harde schaduwen. Harde schaduwen maken je producten minder aantrekkelijk. Dit geldt ook voor het fotograferen van portretten. Met hard licht zie je er veel ouder uit." Heb je te maken met een kant waar het lichter, of juist donkerder is, dan kun je dit verhelpen door een grote plaat piepschuim of wit karton neer te zetten aan de donkere kant. "Op die manier wordt het licht teruggegeven aan de donkere kant. Allemaal zaken waarmee fotografen spelen, maar waar mensen thuis ook mee kunnen experimenteren."

Blauw

Ook Bol geeft als belangrijkste tip mee te werken met natuurlijk licht. Volgens haar begint een goede foto met een goede opmaak. "Gebruik een wit bord. Persoonlijk vind ik dat er natuurlijk en clean uitzien. Blauw is een slechte kleur voor eten, omdat de kleur blauw niet vaak met eten wordt geassocieerd. Bol vervolgt dat het goed kan zijn om te spelen met kleuren. "Zo kun je rode curry mooi combineren met groene blaadjes." Haar laatste tip is om je bord niet vol te laden met eten. "Zorg dat je het bord zelf nog ziet."