Zo lang bent u elke dag onderweg

Van alle Europeanen zijn de Belgen het langst onderweg van en naar het werk. Dat blijkt uit een Europees onderzoek in opdracht van Samsung Electronics. Eén Belg op de vijf is tot twee uur per dag onderweg. Alle pendeltijd opgeteld spenderen we zowat zeven volle dagen per jaar aan pendelen. Bij de zaken die de pendelaar op het openbaar vervoer het meest storen staan de vertragingen op kop (29,6%). Op de weg zijn dat de files (41,2%). Het populairste tijdverdrijf is, met stip, muziek beluisteren (64,2%).

Gemiddeld pendelen onze landgenoten 53,2 minuten per dag, tegenover een Europees gemiddelde van net geen 45 minuten. Pendelaars in het Verenigd Koninkrijk hebben dan weer de kortste reistijd, met bijna 37 minuten per dag.

Een overgrote meerderheid van de Belgen rijdt met de auto naar het werk (64,2%). Andere populaire transportmiddelen zijn de trein en bus (22,8% en 16,4%). Bijna één Belg op vijf wandelt elke dag naar het werk en terug naar huis. Tijdens hun dagelijkse pendeltocht ergeren Belgen zich het meest aan files, asociaal rijgedrag van andere chauffeurs, vertragingen van het openbaar vervoer en luidruchtige medereizigers. Met de opkomst van het ‘pendeltainment' via tablets en smartphones slagen pendelaars die het openbaar vervoer gebruiken er wel steeds vaker in om hun pendeltijd maximaal te benutten.