Zo krijg je ondanks corona toch opslag van je baas (update)

Zo krijg je ondanks corona toch opslag van je baas (update)
Slechts 20% van de vrouwen is van plan dit jaar in onderhandeling te gaan met hun baas over de hoogte van het salaris. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder meer dan 1200 werknemers en ruim 250 werkgevers. Vooral in vergelijking met de mannelijke helft van de bevolking is dat aandeel laag. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat een op de drie mannen van plan is een opslaggesprek aan te vragen. Aan de andere kant blijkt dat de werkgever in veel gevallen openstaat voor salarisonderhandelingen. Een kwart van de ondervraagde werkgevers geeft aan dat opslag voor werknemers in de lijn der verwachting ligt. Dus ook nu is er ruimte om te onderhandelen. Maar de vraag blijft hoe je zo'n salarisonderhandeling het beste kunt aanpakken.

Voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is zoals wel vaker 'het halve werk'. Zo is het belangrijk om vooraf goed uit te zoeken wat je wil verdienen en of dat ook nog redelijk is. Hierbij moet je jezelf van tevoren afvragen waarom juist jij die opslag verdient. Daarbij is het dus ook belangrijk om rekening te houden met de situatie waarin de werkgever zich bevindt. Mocht de werkgever zich in moeilijk vaarwater bevinden, is het beter om het gesprek nog even uit te stellen. Daarnaast is het ook van belang om secundaire arbeidsvoorwaarden mee te nemen in het gesprek. Bonussen en een auto van de zaak kunnen naast het salaris ook de moeite zijn om over na te denken. Al deze voorbereiding kan je het allerbeste nog eens testen op een vriend of vriendin. Zo ben je ook beter voorbereid op moeilijke vragen of onverwachte wendingen in het opslag-gesprek.

De juiste timing

Naast een goede voorbereiding kan het juiste moment uitkiezen om met je baas dit gesprek te voeren ook een sleutel tot succes zijn. In tegenstelling tot wat we eerder publiceerden blijkt, volgens een onafhankelijke factcheck, dat het optimale tijdstip niet bestaat. Er zijn verschillende factoren die daarbij een rol spelen. Als de voormiddagen bijvoorbeeld extra druk zijn voor het bedrijf waarin je werkt, plan je het gesprek beter in de namiddag. Bovendien is het belangrijk om het gedrag van je baas een beetje te kennen. Wellicht zijn er dagen waarop hij of zij meer stress ondervindt en die je dus beter vermijdt, terwijl je baas op andere dagen net standaard beter gezind is. Observeer en leer dus. De timing kan je ook baseren op door jou behaalde mijlpalen. Zo kan het helpen om bijvoorbeeld een jubileum aan te grijpen om toch maar eens het gesprek aan te gaan. Maar ook successen waarin jij een rol hebt gespeeld, kan je gebruiken als basis voor het gesprek. Zo geef je jezelf én je werkgever een positiever gevoel over een eventuele opslag.

Opgeven is geen optie

Mocht het nu allemaal niet verlopen zoals je had gehoopt, dan is er nog steeds geen nood aan de man. Zorg dat je goed weet waarom het er deze keer niet in zat en ga daarmee aan de slag. Als je dan zorgt dat je voorbereiding en timing nog beter is, kom je de volgende keer misschien wel als gelukkige uit de strijd.